WAITAPU

Stiže nova predstava u kazalište Žar ptica

29.04.2014 u 16:11

Bionic
Reading

'Waitapu' - remek-djelo poznatog romanopisca i moreplovca Jože Horvata, početkom svibnja zaživjet će na sceni Gradskog kazališta Žar ptica, u režiji Saše Broz

'Waitapu je poetska bajka o potrebi da se ruše granice, mitska priča protiv zabrana i tabua koje društvo nameće pojedincu. Priča je to o pobjedi individualnosti, znatiželje i hrabrosti, o otkrivanju novih prostora, o važnoj ulozi pojedinca da postavlja pitanja čak i kada ne postoje pouzdani odgovori', kaže dramaturginja predstave Zinka Kiseljak.

Za sve one koji se dosad nisu susreli s ovim legendarnim roman, dobitnikom brojnih uglednih književnih nagrada - evo kratkog sadržaja:

U malenom ribarskom selu na obali oceana živi dječak Iteo koji sanja o plovidbi s druge strane udaljenog otoka Waitapua, zapravo granice između naravnog i nadnaravnog postavljenu od bogova. Veliku prepreku na njegovu putu predstavlja vrač Tefoto. On raznim lažima i vradžbinama pokušava iz dječakove glave izbiti svaku misao o prelaženju crte. Iteova baka Orohiva također ne želi pustiti unuka na opasnu plovidbu, jer se boji da ga ne izgubi baš kao što je izgubila svu svoju djecu i unučad – koji su stradali u želji da doznaju što se krije s one strane Waitapua. Nakon bakine smrti, Iteo odluči pokušati ploviti s one strane Waitapua. Uz pomoć Parane, boga Oceana i njegovih savjeta, Iteo prelazi opasnu granicu te otkriva novi svijet s onu stranu Waitapua te se zaljubi u Paraninu predivnu kćer Hinu.

Glumački ansambl
Waitapua predvode: Dražen Šivak u ulozi boga Parane, Mateo Videk kao Iteo i Amanda Prenkaj kao Hina. Ostale uloge igraju Ante Krstulović (Tefoto), Berislav Tomičić (Poluguz), Drago Utješnović (poglavica), Damir Poljičak (vrhovni Bog Tikururu), Ana Marija Vrdoljak (vrhovna božica Akahau) i Gorana Marin (Iteova baka).

Vizualni identitet predstave osmislili su scenograf Davor Antolić i kostimografkinja Sandra Dekanić. Autor glazbe je Borna Šercar. Redateljica predstave je Saša Broz. Svečana premijera predstave je 15. svibnja u 19 sati, a pretpremijerno se predstava prikazuje od 9. svibnja.