POTPUNO DRUGAČIJA OD DRUGIH

Stiže nova dijeta za prevenciju bolesti

22.09.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Najnovija hit dijeta potpuno je drugačija od svih dosad. Nećete morati brojati kalorije ili drastično smanjiti unos hrane, ali nema ni obećanja o senzacionalnom gubitku kilograma

Cilj najnovije dijete nije gubitak kilograma, nego prevencija bolesti poput karcinoma, Alzheimera i raznih srčanih oboljenja. Osim toga, dijeta treba poslužiti i kao sredstvo za olakšavanje bolova kod kroničnih oboljenja poput artritisa.

Dijeta je nastala na temelju stava stručnjaka koji smatraju da su mnoge zdravstvene poteškoće rezultat prezaštitničkog imunološkoga sustava. Stručnjaci tvrde da postoji određena hrana koja pomaže umirenju imunološkoga sustava.

Ključne namirnice dijete su riba bogata omega 3 masnim kiselinama poput srdela i tune, voće i povrće, mahunarke i začini. Istraživanja su pokazala da omega 3 kiseline i mješavine u začinima izravno utječu na imunološki sustav. Najnovija dijeta, dakle, svodi se na konzumiranje mnoštva omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa i vlakana.

Najnovija dijeta donosi dvostruku korist – sprječava bolesti i smanjuje simptome kroničnih oboljenja. 'Iako još uvijek nisu napravljena detaljna istraživanja, vjerujemo da takav način ima mnoštvo dobrobiti jer je vrlo sličan mediteranskom načinu prehrane za koji je dokazano da je vrlo zdrav', istaknuo je harvardski profesor Christopher Cannon.

Znanstvenici se slažu da će nova dijeta donijeti brojne koristi mnogim ljudima diljem svijeta te da će i nova istraživanja ići u tom smjeru, kako bi se takav način prehrane detaljnije uredio.