spas u zadnji tren

Ruže su kraljice svakog vrta, no što kad se počnu sušiti? Prekrasne grmove može se vratiti u život, a ovo su ključni koraci

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 23.05.2022 11:03
  • Objavljeno 23.05.2022 u 11:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Steffen Hauser / botanikfoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Prekrasan grm ruža u vrtu rijetko što može zasjeniti. Nema sumnje, riječ je o jednoj od najimpresivnijih vrtnih sorti. Ponekad se, usprkos svoj brizi i njezi, grm ruža počne sušiti. Ako se to dogodi, ne očajavajte, postoji velika šansa da ga, ipak, uspijete spasiti

Ruže se suše i odumiru iz različitih razloga, no sve dok je polovica biljke ostane zdravo, postoji velika šansa da ćete je spasiti pažljivim obrezivanjem. Pravilna njega, održavanje i malo strpljenja je sve što će vam trebati da svoje ruže vratite u formu.

Ruže se suše zbog različitih razloga

Odumiranje ruža obično je uzrokovani različitim razlozima, poput nepravilne razine hranjivih tvari i održavanja, oštećenja nastalih od gljivica i insekata, starosti biljke te nepravilnog odabira mjesta. Budući da je odumiranje uzrokovano kombinacijom ovih čimbenika, nerijetko je vrlo teško odrediti pravi uzrok. To može spašavanje ruža učiniti malo izazovnijim, ali ne i nemogućim.

Djelujte brzo

Za spašavanje ruža ključno je djelovati brzo i učinkovito – čim primijetite prve znakove. Tada je potrebno obrezati sve zahvaćene stabljike sve dok ne dođete do nezahvaćenog dijela biljke. Važno je ukloniti sve, vez obzira radi li se o malim stabljikama ili onim glavnim, velikim. Za rezanje koristite oštre škare. Također pratite lišće i potražite znakove oštećenja nastalih od insekata i gljivica u obliku promjene boje i rupica na listovima. Ako niste sigurni kako tretirati zaraženu biljku, uvijek možete u obližnji centar odnijeti list te se posavjetovati o daljnjim koracima.

Strateškom sadnjom spriječite buduće probleme

Ako vaše ruže nisu posađene na ispravnom mjestu, pod pravim uvjetima, vjerojatnije je da će se početi odumirati. Ruže loše reagiraju na sjenovita i vlažna mjesta, stoga ih je preporučljivo posaditi na mjesto koje ima najmanje šest sati sunca na dan te dobro drenirano tlo. Također, prilikom same sadnje, ružu ne treba zasaditi preduboko u zemlju.

Ruže se inače prodaje u dva oblika – zasađene u posudu i s golim korijenom. Ako sadite ruže kupljene u posudi, posadite ih na istoj razini na kojoj su se nalazile u toj kupovnoj posudi. Što se tiče sorti s golim korijenom, najbolje je slijediti upute za sadnju koje daje sam dobavljač ruža.

Ne dajte se obeshrabriti

Poprilično velika mogućnost odumiranja i kombinacija uzročnika odumiranja i sušenja mogu djelovati pomalo demotivirajuće. No, ljepota i vizualna efektnost koju ruže daju u vrtu doista je prava šteta propustiti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!