važna pravila

Jako sunce i visoke temperature mogu biti kobni: Koliko često je potrebno zalijevati cvijeće u vrtu?

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 24.05.2022 14:56
  • Objavljeno 24.05.2022 u 12:50
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Panthermedia / Profimedia

Cvijeće je prekrasan dodatak svakom eksterijeru, no kombinacija visokih ljetnih temperatura i jakog sunca u tren oka može pretvoriti prekrasne cvjetove u tužne uvele hrpice. Srećom, ima spasa, a on se krije u pravilnom zalijevanju

Za lijepe i rascvjetane vrtne gredice nužna je pravilna hidratacija, a kako biste uživali u zelenoj oazi koja tijekom ljetnih mjeseci pruža hladovinu i osvježenje, važno je znati pravilno ih zalijevati.

Naime biljkama je izuzetno važno pružiti adekvatnu količinu vode, a ona ne bi trebala biti ni prevelika ni premala. Ritam zalijevanja najbolje je uskladiti s lokalnom klimom, sortom biljke, ali i mjestom na kojem je smještena. Koliko često treba zalijevati vrtne gredice, ovisi o prevladavajućoj klimi – pada li u proljeće i ljeto kiša ili pretežno prevladava suša? Također važno pitanje na koje valja obratiti pažnju glasi: ima li vaše dvorište puno hlada ili je izloženo suncu cijeli dan? Sve to će vam u konačnici dati informacije potrebne da saznate koliko vode vaše biljke primaju iz prirode i koliko ćete vode vi morati dodati.

Napravite raspored zalijevanja na temelju specifičnih potreba cvijeća

Uz lokalnu klimu, sijedeći najveći čimbenik koji treba uzeti u obzir je potrebna količine vode za pojedine biljke. Važno je znati imate li u vrtu sorte koje dobro podnose sušu ili pak one koje preferiraju vlažno tlo. Naime, dok neke sorte mogu bez problema uspijevati s oskudnim zalijevanjem, druge sorte će se početi sušiti već nakon jednog preskočenog dana.

Pobrinite se da se vaš vrt zalijeva barem jednom tjedno

Ako niste sigurni koliko i kako točno zalijevati svoj cvjetnjak ili pak želite maksimalno pojednostaviti stvari, stručnjaci preporučuju zalijevanje jednom tjedno. No svakako uzmite u obzir kiše i sunčane dane. Ako je tjedan bio nešto topliji, dodajte malo veću količinu vode. Naime u posebno vrućim i sunčanim danima biljke cijene osvježavajuće vodu, baš kao i vi. Ako se tlo previše osuši, biljka je već dehidrirana i morate brzo zalijevati kako biste bili sigurni da je tlo vlažno i dobro hidratizirano. Također, ako se zaredalo nekoliko kišnih dana, slobodno smanjite količinu vode za zalijevanje.

Zapamtite da novim biljkama treba veća količina vode

Ako imate vrlo mlade biljke ili svježe zasađeno cvijeće, trebat će im malo više njege i pažnje dok ne uspostave svoj korijenski sustav. Zrele biljke mogu izdržati dulje vremena bez zalijevanja, no manjak vode kod tek zasađenih biljaka svakako je preporučljivo izbjegavati.

Vrt uvijek zalijevajte ujutro

Jutro je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta jer tako voda ima vremena upiti se prije izlaska sunca, što omogućuje biljkama zadržati više vlage. Također, jutarnje zalijevanje omogućuje lišću da se osuši. Ako jutarnje zalijevanje nije moguće izvesti, dobra opcija je i kasnije navečer. Međutim vodite računa o tome da će kod večernjeg zalijevanja voda ostati u tlu oko korijena i na lišću, što bi moglo dovesti do truljenja ili rasta gljivica. Ono što svakako treba izbjeći je zalijevanje usred dana. Naime popodnevno sunce vrlo je jako, osobito ljeti, zbog čega voda iz biljke lako može ispariti, umjesto da se upije u tlo i korijenje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!