DOBRO JE ZNATI

Stanja koja povećavaju rizik od rane menopauze

17.02.2016 u 06:49

Bionic
Reading

Ne postoji kristalna kugla ili test DNK koji će predvidjeti kada ćete stupiti u razdoblje menopauze, no sve više istraživanja dokazuje da određeni životni stil, odluke i izbori uvelike pridonose ranijem dolasku menopauze

Istraživači iz američkog društva za menopauzu sve više identificiraju stil života, izbora i uvjeta koji mogu ubrzati proces menopauze za dvije ili više godina. 'Postoje brojni čimbenici koji djeluju otrovno na jajnike, a samim time ubrzavaju proces menopauze', nadodaje američka doktorica.

Ako se pitate po čemu je poseban rani dolazak menopauze, bitno je znati da se ranija menopauza smatra znakom biološkog starenja i može upozoravati na rizik od nastanka kroničnih bolesti, kako otkriva provedena američka studija. 'Žene koje prolaze kroz ranu menopauzu, imaju znatno veći rizik od moždanog udara, bolesti srca, osteoporoze, depresije i demencije ako ne uzimaju hormone estrogena', otkriva američka doktorica.

Tehnički gledano, do klimakterija dolazi kada zalihe folikula jajnika padnu ispod određene razine i kada 12 mjeseci ne dobivate menstruaciju. Neke životne aktivnosti posebno mogu dovesti do ranije pojave menopauze.

Pušenje

Prošlogodišnja zdravstvena studija pokazala je da aktivne i pasivne pušače menopauza zahvaća jednu do dvije godine ranije.

Kada pušite kutiju do dvije dnevno, istovremeno uništavate bitne stanice na svakoj razini. Kada oštetite folikule jajnika, brže ostajete bez njih, stoga ako planirate očuvati sveukupno zdravlje i zdravlje jajnika, ozbiljno razmotrite mogućnost odvikavanja od navike pušenja.

Stres

Povezivanje stresa s ranim dolaskom menopauze nimalo ne čudi. Studija Bostonskog medicinskog sveučilišta pokazala je da žene s ekonomskim teškoćama imaju 80 posto veću vjerojatnost za ulazak u ranu menopauzu, što najviše mogu zahvaliti stresu. 'Već je poznato postojanje veze između imunološkog sustava i stresa, ali dosad nikad nije točno definirana.

U slučaju financijskih poteškoća postoje brojni faktori koji ubrzavaju proces menopauze. Žene koje se nalaze u takvim i sličnim problemima često su potencijalno pretile, boluju od dijabetesa ili jedu lošu hranu uz nedovoljno sna. Ovakav splet situacija odražava se i na jajnike. Redovit i dobar san i pravilna prehrana mogu osigurati dug put prema ublažavanju nekih od spomenutih stresnih situacija.

Pretjerana mršavost

Iako se dosad tvrdilo kako izrazito mršave žene koje boluju od anoreksije, bulimije ili se bave zahtjevnom sportskom disciplinom podliježu ranom uništavanju jajnika, znanstvenici sada tvrde da to i nije u potpunosti točno.

U jako mršavih žena hipotalamus je taj koji se prvi uništava. Ako izrazito mršave žene prime injekcije ekstrakta hipotalamusa ili ako se naglo udebljaju, mogu uzrokovati nagli proces ovulacije. Ipak, provedene studije pokušale su naći vezu između poremećaja prehrane s ranijim početkom menopauze. Prema istraživanjima, ako se indeks tjelesne mase (BMI) nalazi ispod koeficijenta 18,5, osoba se smatra pothranjenom i izloženom većem riziku od ranije pojave menopauze.

Alkoholizam

Žene koje prekomjerno uživaju u alkoholu mogu se naći u situaciji da im menstruacija postane neredovita ili da potpuno izostane. Ovakav razvoj događaja, ujedno je povezan i s pitanjem prehrane. Ovakav tip ljudi u principu pije kalorije što znači da ne uzimaju njihove vitamine, vlakna i zdrave proteine.

Studija američkog nacionalnog instituta zdravlja pokazuje da kronično opijanje može dovesti do nepravilnih razmaka između menstruacija, stopiranja menstruacije što naposljetku dovodi do potpunog izostanka. Do ovakvog scenarija najčešće dolazi zbog ometanja rada spolnih hormona i pokretanja drugih poremećaja kao što su bolesti jetre, gušterače i pothranjenosti.

Čak i umjerena konzumacija alkohola može smanjiti rezerve jajnika i dovesti do ranijeg pojavljivanja menopauze. Studija medicinskog odjela sveučilišta Harvard potvrđuje da se ovakvi problemi mogu pojaviti čak i kod takozvanih društvenih alkoholičarki koje popiju oko tri pića dnevno.

Autoimune bolesti

Kod autoimunih bolesti imunološki sustav nalazi se u neredu zbog čega počinje napadati vlastito tkivo eventualno uključujući i jajnike i/ili estrogenske receptore.

Bolesti poput reumatoidnog artritisa, skleroderme i bolesti vezivnog tkiva posebno su povezane s ranijim dolaskom menopauze. Švedsko istraživanje provedeno na uzorku od 18 tisuća žena utvrdilo je da su one koje su ušle u menopauzu u dobi od 45 godina ili mlađe imale dvostruko veći rizik za razvoj reumatoidnog artritisa u usporedbi sa ženama koje su kasnije stupile u menopauzu.

Iako je američki nacionalni institut zdravlja utvrdio da je prerano uništavanje jajnika uzrokovano autoimunim bolestima rijedak slučaj, studija iz 2011. govori da su pojedine autoimune bolesti u 30 posto slučajeva rezultirale prijevremenom insuficijencijom jajnika.

Svaka autoimuna bolest može biti povezana s dolaskom rane menopauze, no takav rasplet događaja nije jednak za sve bolesti.

Epilepsija

Žene s ovim napadajem poremećaja, koji proizlazi iz mozga, imaju veću vjerojatnost za prerano otkazivanje rada jajnika koje dovodi do menopauze. Istraživanje sveučilišta Georgetown pokazalo je da u skupini žena s epilepsijom oko 14 posto ispitanica imalo prijevremenu menopauzu, u usporedbi s jedan posto opće populacije. Iako još nije razjašnjeno zašto dolazi do toga, mnogi znanstvenici problem vide u vezi s niskom razinom estrogena.

Prema riječima znanstvenika, žene koje boluju od epilepsije mogu imati više napadaja prije same menstruacije ili u procesu njezina potpunog zaustavljanja.

Kemoterapija

Ova terapija osmišljena je s ciljem uništavanja stanica raka, no na tom putu uništava i druge zdrave stanice u tijelu, uključujući folikule jajnika, osobito kod žena iznad 40. godine, kako otkrivaju provedena istraživanja.

Kemoterapija, također može izazvati takozvanu medicinsku menopauzu koja može biti privremena ili trajna, a u velikoj mjeri ovisi o dobi same pacijentice. Istraživanja su pokazala da od nula do 40 posto žena ispod dobi od 40 godina ulaze u stalnu menopauzu nakon kemoterapije, a kod žena iznad 40. godine, ta brojka se povećava na 70 do 90 posto slučajeva.

Operacija

Ako imate tešku endometriozu, potencijalno kancerogenu cistu ili neki drugi problem u toj oblasti, kao što su upalne bolesti zdjelice (komplikacija od spolno prenosivih infekcija koje se mogu uvući u vezivno tkivo jajnika), vrlo je vjerojatno da ćete jajnike morati kirurški ukloniti. Bez jajnika reproduktivni ciklus ne može nastaviti raditi.

Stoga, kirurško uklanjanje jajnika stvara neposrednu trajnu postmenopauzu. Ipak, to nije slučaj kada govorimo o kirurškom uklanjanju maternice, iako i on može zaustaviti menstrualno krvarenje.