Kolinda Grabar-Kitarović otkrila je da je na posebnom režimu prehrane koji je poznat kao protuupalna dijeta. Ova prehrana fokusira se na konzumaciju namirnica koje štite stanice od oštećenja, dok se izbjegavaju proupalne namirnice poput visoko prerađene hrane, brze hrane i alkohola
Nakon završetka predsjedničkog mandata, Kolinda Grabar-Kitarović doslovno je procvjetala zaintrigiravši javnost svojom transformacijom i zdravim izgledom. Tajnu svoje preobrazbe otkriva u dosljednom provođenju antiinflamatorne prehrane, koja joj ne pomaže samo održati vitku liniju, već i unaprjeđuje opće zdravlje.
Kako je otkrila u intervjuu za 24sata, antiinflamatorna prehrana ili protuupalna prehrana odnose se na prehrambeni režim koji smanjuje ili sprječava upalne procese u tijelu, a kao takav povezan je s nižim biomarkerima upale i smanjenim rizikom od kroničnih nezaraznih bolesti.
Okosnicu te protuupalne prehrane čine pomno birane skupine namirnica koje podržavaju zdravlje i smanjuju upalu u tijelu. Preporučuje se svakodnevna konzumacija raznovrsnog povrća i voća, osobito onih intenzivnih boja poput narančastog, crvenog, zelenog, bijelog, žutog i ljubičastog. U prehranu je važno uključiti cjelovite žitarice (zob, pir, kvinoja, ječam, heljda) te mahunarke poput leće, graha, graška, slanutka i boba. Nemasni izvori proteina, kao što su bijelo meso, niskomasni mliječni proizvodi te riba (posebno plava riba bogata omega-3 masnim kiselinama), trebali bi biti česti na jelovniku.
CHIC ELEGANCIJA
Kolinda Grabar Kitarović danas slavi rođendan: Ovako se mijenjao njen stil tijekom godina
Također, preporuka je konzumirati plavu ribu najmanje dva puta tjedno. Oni koji ribu ne jedu ili je ne unose u dovoljnoj količini trebali bi razmisliti o uzimanju dodataka prehrani jer nedostatak omega-3 masnih kiselina može negativno utjecati na zdravlje.
Dodatan doprinos zdravlju daju sjemenke, orašasti plodovi i prirodni začini poput kurkume, crnog papra, cimeta i češnjaka.
Ovakva prehrana usmjerena je na unos namirnica s protuupalnim svojstvima koje štite stanice od oštećenja te na izbacivanje proupalne hrane poput visoko prerađenih proizvoda, brze hrane i alkohola.