za prste polizati

Spremni za eksperimentiranje u kuhinji? Hranu ne bacajte, iskoristite sve namirnice iako im istječe rok trajanja uz jednostavne recepte i malo mašte

11.02.2021 u 19:45

Bionic
Reading

Gotovo polovica jestive, ispravne i zdrave hrane koja se proizvede u zemljama Europske unije u domaćinstvima završava u otpadu, uključujući hranu iz supermarketa i restorana. U vrijeme u kojem milijuni ljudi ovise o pomoći dobrotvornih organizacija, nerazumno postupanje s hranom duboko se ukorijenilo u zapadnom svijetu, a Hrvatska agencija za hranu procjenjuje da u smeću završi prosječno oko 400.000 tona godišnje

U nastavku vam donosimo nekoliko trikova i recepata kojih ćete se zasigurno sjetiti već sljedeći put kad u košari s voćem zateknete bananu u prezrelom stanju i ne zaboravite - iako ne izgleda savršeno, hrana je i dalje ukusna i sočna, stoga je ne bacajte, već uživajte u njenom okusu! Obraćanje pažnje svakog pojedinca na svakodnevne sitnice uistinu može pridonijeti promjenama i izbjegavanju najavljenog rasta brojke bačene hrane u svijetu, a od toga nas dijeli samo malo truda i volja za eksperimentiranje.

Smoothie s bananom

Odlična ideja da potrošite prezrele banane je smoothie, osvježavajući napitak s bananom, mlijekom i još ponekim dodatkom po vlastitom izboru. Bananu izmiksajte u blenderu s 200-250 ml hladnog mlijeka pa dodajte ostale sastojke po želji: med, sladoled ili voće.

Muffini s bananom

Zrele banane možete izgnječiti i dodati smjesi za muffine, tako će kolači biti sočniji i mekši te dati novu okusnu notu onim već dobro poznatim.

Banana bread

Verzija banana kruha koja ne može biti jednostavnija, a poželjet ćete ga raditi još puno puta. Poslužiti ga možete uz dodatke po želji, poput sladoleda ili čokoladnog preljeva, a osim toga, od pribora za pripremu trebat će vam samo posuda, vilica i kalup za pečenje.

Sastojci:

3 vrlo zrele banane srednje veličine

3 velika jaja

100 g smeđeg šećera

150 ml biljnog ulja

275 g brašna

žličica mješavine mljevenih začina

žličica praška za pecivo

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje kruha obložite masnim papirom za pečenje. Ogulite banane i izgnječite ih vilicom. Stavite ih u veliku zdjelu za miješanje i dodajte jaja, šećer i ulje. Dodajte potom brašno, mješavinu začina i prašak za pecivo te miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup. Pecite 40 minuta i pustite da se ohladi 10 minuta u kalupu, a zatim ga poslužite toplog ili hladnog narezanog na kriške.

Konzumacija hrane osnovna je potreba svakog pojedinca za održavanje života te je kao takva nezaobilazna i primarna aktivnost svakoga od nas. Iako hrana znači život, većina nas na nju još uvijek ne obraća veliku pozornost, sve dok ne vidimo tu golemu brojku kojom izražavamo količinu što završava u otpadu. Pozornost više obraćamo u trenutcima odabira namirnica, vrednovanju po cijeni, izgledu, veličini i ostalim standardima po kojima kupujemo, međutim većina nas nije svjesna toga kako zapravo hranu ne iskorištavamo u potpunosti te time sudjelujemo u gomilanju spomenutog otpada. Problem prevelike proizvodnje i bacanja hrane postaje jedan od većih u 21. stoljeću, a doniranje prehrambenih proizvoda pred istekom roka trajanja samo je jedan od načina za smanjenje otpada.

Kaufland brine o svojoj okolini

Dok se svjesnost oko toga polako budi, kako bi to spriječili i pomogli onima kojima je to zaista potrebno, Kaufland kontinuirano donira hranu.

U skladu sa zakonskim okvirima koji definiraju način donacije prehrambenih proizvoda, zaposlenici poslovnica Kauflanda diljem Hrvatske svakog tjedna odvajaju proizvode koji su pred istekom roka trajanja te ih šalju logističko-distributivnom centru gdje ih Caritas Zagrebačke nadbiskupije preuzima i dalje raspoređuje korisnicima pučkih kuhinja i domova te ostalim korisnicima na svojemu području.

S nadbiskupijskim i biskupijskim Caritasima i s Gradskim društvima Hrvatskog Crvenog križa Kaufland ima dogovoreno preuzimanje donacija svježih namirnica, dakle voća, povrća i pekarskih proizvoda dva puta tjedno u poslovnicama. Tako je u 2020. godini donirano čak 83.405 kilograma voća i povrća onima kojima najviše treba.

Osim donacijama, u Kauflandu se protiv bacanja namirnica bore već pri samom naručivanju prehrambenih proizvoda. Već prije narudžbe provjeravaju koju količinu pojedinog proizvoda poslovnice trebaju kako bi naručene količine odgovarale potrebama kupaca.

Ono što bismo svi trebali naučiti i primijeniti je mogućnost korištenja namirnica do maksimuma, ne samo zbog stvaranja manje otpada, već i prilike za bogatije okuse i neke nove obroke. Savršen izgled hrane nije nužno povezan s dobrim okusom, a male vanjske nesavršenosti najčešće kriju pravo bogatstvo. Nepravilni oblici voćki, mekanije povrće ili promjena boje na kori samo su neki od svakodnevnih razloga za to što tolike količine hrane završavaju tamo gdje nikako ne bi smjele. Čak i kada povrće ili voće gubi čvrstoću i postaje kašasto, ne znači to da ga morate baciti.

Trajnost mu možete produžiti kuhanjem ili zamrzavanjem, a dijelove koje u pripremi jela najčešće odbacujemo, poput lišća cvjetače, mrkve, brokule, cikle, kao i stabljike blitve i kelja, zapravo su sve što je potrebno za pripremu ukusnih domaćih umaka, jušnih temeljaca ili salata. Koliko puta ste bacili crnu bananu, a da je niste pokušali iskoristiti? Toliko je načina da iskoristite ovu namirnicu i kada potamni te napravite savršen obrok ili međuobrok.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Kauflandom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.