LIJEK ZA DUŠU

Sol je prirodni antidepresiv

12.03.2009 u 10:21

Bionic
Reading

Ne morate osjećati grižnju savjesti kad sljedeći put posegnete za vrećicom čipsa ili slanih grickalica, pogotovo kad ste u banani, jer znanstvena su istraživanja pokazala da sol ima učinak kao i antidepresivi

Sol bi se mogla nazvati i prirodnim antidepresivom, no poznato je da veće količine soli imaju neželjene posljedice poput visokog krvnog tlaka i bolesti srca. Ipak, premale količine soli u organizmu vode u depresiju, pokazalo je najnovije istraživanje koje je provelo Sveučilište u Iowi.

Preporučena dnevna doza soli za odrasle osobe iznosi četiri grama, iako stručnjaci tvrde da su dva grama više nego dovoljna. Većina odraslih u razvijenom svijetu dnevno konzumira i do 10 grama, najviše zato što im se prehrana bazira na previše prerađene hrane koja ima visok udio soli. Stručnjaci sa Sveučilišta u Iowi vjeruju da danas ljudi reagiraju na sol jednako kao što ovisnici reagiraju na teške droge.

Psihologinja Johnson kaže da je ljudsko tijelo opremljeno 'istim sistemom okusa stvorenim da detektira sol, a mozak pamti lokaciju izvora soli' i zato naše tijelo često žudi za okusom slane hrane. 'To sugerira da se žudnja i potreba za solju se može povezati s istim reakcijama u mozgu koje se javljaju kod ovisnika o drogama', kaže Johnson.

Vjeruje se da je ljudsko tijelo stoljećima razvilo osjećaj zadovoljstava povezan sa solju, vjerojatno dijelom i zbog toga što je njezina upotreba bila mala jer soli nije bilo dovoljno. Rimski legionari bili su plaćeni solju zato što je bila strahovito vrijedna u to vrijeme, a latinska riječ salarium korijen je engleske riječi salary, što znači plaća. Sol se do izuma hladnjaka koristila za konzerviranje hrane.