SLATKI GRIJESI

Smijemo li povremeno uživati u slatkišima?

24.05.2013 u 10:55

Bionic
Reading

Ako je vjerovati najnovijem istraživanju, kocka čokolade tu i tamo neće nas ubiti. No pretjerivanje nipošto nije dopušteno

Volite li slatkiše? Dobra je vijest to da ih se ne morate odreći u potpunosti. Naime najnovije istraživanje otkriva da povremeno uživanje u slasticama neće dovesti do pretilosti ili srčanog udara.

Američko istraživanje The National Confectioners Associationa, u kojemu je sudjelovalo 5000 Amerikanaca, nije otkrilo povezanost između narušenog zdravlja i povremenog uživanja u slatkom. No znanstvenici naglašavaju da je riječ o povremenom konzumiranju slatkiša, a ne redovitom, odnosno svakodnevnom.

Istraživanje je pokazalo da je omiljeni slatkiš ispitanika čokolada, a znanstvenici savjetuju da je najbolje konzumirati onu tamnu jer je zdravija i sadrži manje šećera, objavljeno je u časopisu Nutrition Journal.

Budući da svijetom vlada pandemija pretilosti, znanstvenici su htjeli otkriti u kojoj su mjeri za to zaslužne slatke namirnice. Pokazalo da povremeno uživanje u čokoladi ili kolaču i nije tako strašno, a psihološki može umiriti čovjeka jer mu stvara dojam da se ne odriče životnih užitaka.

Unatoč otkrićima, stručnjaci ipak upozoravaju da je bijeli šećer kojim obiluje gotovo svaka slatka namirnica nezdrav te je siguran put do problema s kilogramima. No ako živite zdravim načinom života, jedete uglavnom zdravu hranu i redovito se krećete, povremeno uživanje u čokoladi neće vas ubiti.