zdrav život

Smanjite rizik od pada mentalnih sposobnosti uz nekoliko promjena u životnom stilu

03.03.2023 u 17:06

Bionic
Reading

Istraživanja su pokazala kako na pad mentalnih sposobnosti utječe spoj genetskog nasljeđa, socioekonomskog statusa, aktualnog mentalnog stanja i životnog stila, a stručnjaci predlažu nekoliko promjena uz koje možete smanjiti rizik od oboljenja

Rizik od pada mentalnih sposobnosti, poremećaja pamćenja poput demencije te ozbiljnijih bolesti poput Alzheimera i Parkinsa može se smanjiti uz određene promjene u načinu života.

Istraživanje iz listopada 2022. godine detektiralo je osam ključnih faktora koje vrijedi usvojiti u svakodnevnom životu kako biste smanjili rizik od značajnijeg pada mentalnih sposobnosti u starijoj dobi.

Ključni faktori životnog stila za smanjenje rizika od pada mentalnih sposobnosti

  • Konzumiranje više voća i povrća
  • Održavanje stabilne razine šećera u krvi
  • Ograničavanje unosa brze hrane
  • Održavanje zdrave razine krvnog tlaka
  • Prestanak pušenja
  • Dovoljna količina sna
  • Održavanje socijalnih odnosa
  • Redovita tjelovježba

Zdrava prehrana, redovita tjelovježba, održavanje socijalnih odnosa i briga o sveukupnom zdravstvenom stanju značajno smanjuju rizik od problema s kognitivnim funkcioniranjem, pokazalo je ovo opsežno istraživanje.

Osim toga, prethodna istraživanja pokazala su kako važnu ulogu igra i povijest bolesti unutar obitelji, a najnoviji podaci iz veljače 2023. godine pokazuju i kako važan učinak ima stupanj obrazovanja, financijsko stanje, zanimanje i sklonost prema depresiji.

Znanstvenici su tako došli do podatka kako 38% rizika u mentalnim poteškoćama u starijoj dobi leži u kombinaciji genetskog nasljeđa, socioekonomskog statusa, aktualnog mentalnog zdravlja te životnog stila.

S obzirom na to da se radi o nizu faktora na koje pojedinac zrelije dobi nema toliko utjecaja, stručnjaci savjetuju obraćanje što više pozornosti na navedene čimbenike životnog stila, prije svega na prestanak pušenja, tjelovježbu i zdraviju prehranu.

Također, znatno može pomoći svakodnevna briga o mentalnom zdravlju poput pravovremenog adresiranja anksioznosti i depresije, zdravog odnosa prema novcu te redovitih mentalnih aktivnosti poput učenja, pamćenja, kritičkog razmišljanja, pisanja, isl.