SOČNE I ZDRAVE

Slatko voće u kojem trebate uživati svaki dan

29.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Marelice su možda samo još jedna vrsta voća u kojem možemo uživati tijekom ljeta, ali s obzirom na bogatstvo zdravlja i okusa, jednostavno je šteta ne iskoristiti njihovu sezonu

Sočne i slatke marelice idealne su za grickanje na plaži jer će vas osvježiti, a s njima ne morate ništa učiniti osim prethodno ih oprati i ubaciti u torbu. Vole ih i djeca, a kako nisu velike, savršene su za međuobrok tijekom ljetnih radosti.

Sezona marelica traje od srpnja do kraja kolovoza, a u 100 grama imaju tek 48 kalorija. Tu su vitamin C i kalij, a korisne su za vid te štite kožu od sunca zahvaljujući provitaminu A. Nadalje, sadrže puno karotina, zbog kojeg imaju žuto-narančastu boju, ali i vitamine B skupine, folnu kiselinu te vitamin E. Bogate su i željezom pa se preporučuju svima koji imaju problema s anemijom.

Budući da marelice dozrijevaju prije većine ljetnih voćki, a jedan su od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i betakarotena, trebate što češće u njima uživati i zbog svoga zdravlja. Također su odličan izvor biljnih vlakana, a budući da ona povoljno utječu na probavu, marelice su idealne kod konstipacije.

Kupovanje i čuvanje

Nakon berbe marelice više ne dozrijevaju pa ih kod kupnje birajte po mekoći, a ne po boji i izgledu. Ne smiju biti zelenkaste ni pretvrde, a ako su mekane, dobro pogledajte da kora nije počela tamniti. Čuvate li ih na sobnoj temperaturi, treba ih iskoristiti u par dana. U hladnjaku mogu stajati nešto dulje, ali su ukusnije ako nisu hladne.

Recepti s marelicama

Za zimske mjesece idealan će biti pekmez od marelica. Ne smatrate li se velikim znalcem u kuhinji, pekmez ćete ipak lako napraviti uz polugotove sastojke koji će vam olakšati posao. Ne zaboravite na kompot. Osim što ga također možete spremiti za hladnije dane, hladan će biti odlično osvježenje tijekom vrućina. Svježe marelice, osim u desertima, možete također iskoristiti da napravite okruglice.

Od slatkih deserata možete pak pripremiti sočne šnite s marelicom i čokoladom, punjene okruglice ili jednostavni kolač koji se topi u ustima.