ZDRAV RECEPT

Slatke bavarske parene okruglice

27.05.2014 u 10:44

Bionic
Reading

Nakon uspješnice Kruh i peciva, Maja Kefeček u svojoj novoj kuharici Slatko i slano od brašna u izdanju Planetopije predstavlja novih 28 recepata koji će razveseliti sve ljubitelje kruha, peciva i kolača

U njoj ćete pronaći praktične savjete kako napraviti uspješne veganske kolače od dizanog i prhkog tijesta, lisnate zalogajčiće, kroasane ili pak tijesto za kruh i pizzu. Samose, mramorni kuglof, pikantne tahini pogačice, seitan 'burek' i tofu 'sirnica', bavarske parene okruglice, kruh s bananom - samo su neki od maštovitih recepata koje ćete vjerojatno poželjeti ispeći čim ih ugledate! A one koji žele izbjeći gluten razveselit će i neke od bezglutenskih inačica ponuđenih recepata. I sve to, naravno, od cjelovitih namirnica, bez jaja, šećera, umjetnih aroma i aditiva.

Za tijesto

suhi kvasac
500 g polubijelog pirovog ili pšeničnog brašna
250 ml zobenog ili sojinog mlijeka s vanilijom
50 ml agavinog sirupa
100 g margarina
prstohvat soli

Za umak
100 g margarina
6 žlica javorovog sirupa
250 ml mlijeka s vanilijom

Priprema

Kvasac pomiješajte s malo mlakog mlijeka i agavinim sirupom. Ostavite ga 15 minuta da se digne.

Brašno pomiješajte sa soli, dodajte dignuti kvasac i rastopljeni margarin te zamijesite tijesto. Oblikujte okruglice (oko 12 komada) i ostavite da se dižu oko sat vremena.

U širem loncu u koji stanu sve okruglice zagrijte margarin, javorov sirup i mlijeko. Kad zakuhaju, stavite okruglice, prekrijte mokrom krpom i poklopite. Kuhajte 30 minuta.

Poslužite ih tople s pudingom od vanilije.

Planetopija poziva na predstavljanje nove kuharice Maje Kefeček 'Slano i slatko od brašna' u srijedu 28. svibnja u 19 sati u Makronovi (Ilica 11/1, Zagreb). Ulaz je besplatan.