brzo mršavljenje

Skidanje kilograma u što kraćem roku: Ovo su dijete koje smo u ovoj godini najčešće pretraživali

21.12.2021 u 06:39

Bionic
Reading

Kraj godine vrlo često predstavlja vrijeme donošenja brojnih odluka koje donose značajne promjene. Tako mnogi upravo nakon blagdana odlučuju započeti s dijetom i režimom skidanja nakupljenih kilograma. Ako ste i vi među njima, a nedostaje vam ideje i inspiracije, ova lista bit će vam zanimljiva. Od liposukcijske, preko medicinske, sve do Dukanove dijete - donosimo pregled najčešće pretraživanih dijeta u Hrvatskoj ove godine, a sve imaju istu značajku: Topljenje kilograma u što kraćem roku

Pandemija i lockdown unijeli su drastične promjene po pitanju gotovo svih segmenata života, a dok neki uživaju u komfornim promjenama, poput češćeg rada od kuće i casual, sportskog stila odijevanja, nedostatak kretanja, izostanak potrebe da navučemo skinny traperice i hrana koja je uvijek nadohvat ruke ostavili svoje poprilično negativne posljedice. Naime nakon pandemije mnogi svjedoče problemu s viškom kilograma i održavanjem željene težine, a popuštanjem mjera i oživljavanjem društvenog života vraćanje 'pretkovid' težine postao je svojevrstan pokret. U cilju borbe s kilogramima mnogi posežu za nekom od brojnih dijeta, a ovih pet bilo je među najtraženijima među Hrvatima. Zanimljivo je to da je svima zajedničko učinkovito skidanje kilograma u kratkom roku uz smanjen unos ugljikohidrata.

Liposukcijska dijeta

Liposukcijska dijeta pogodna je za sve one koji žele skinuti do 10 kilograma u relativno kratkom vremenskom periodu i to uz pomoć jednostavnih i lako dostupnih namirnica. Ova dijeta zahtijeva poseban režim koji se bazira na povećanom unosu masti i proteina, a smanjenom unosu ugljikohidrata. Ovisno o brojnim faktorima, ovaj režim prehrane može trajati 10 dana, dva tjedna, tri tjedna ili mjesec dana, no u pravilu se provodi 10 dana i zabranjuje fizičku aktivnost te se u prosjeku gubi oko šest kilograma.

Tijekom ove dijete koriste se određeni suplementi, odnosno aminokiseline koje pomažu u reguliranju masnog tkiva. Aminokiseline aktiviraju enzim lipazu koji djeluje na pojačano iskorištavanje masnoća za dobivanje potrebne energije. Ovo je prirodan proces zahvaljujući kojem se može izgubiti do 10 posto tjelesne mase. Radi se o takozvanom lipo napitku koji se nikako ne bi smio upotrebljavati bez konzultacije s liječnikom.

Dozvoljene namirnice su sve vrste nemasnog mesa, jaja, riba, sir, mliječni proizvodi, gazirana voda, sokovi od povrća, čajevi, riža i sve grubo mljevene žitarice, svježe voće i povrće. Zabranjene su sve vrste šećera, industrijski prerađeno meso, jaki začini, alkoholna pića, kava bez kofeina, gazirani sokovi, kandirano voće, bijelo i sojino brašno, organsko meso (srce, mozak, iznutrice) i pekarski proizvodi.

Ova dijeta stekla je veliku popularnost prije tri godine, a prakticirala ju je i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Medicinska dijeta

Bolnička, medicinska ili dijeta s narančama nazivi su za jedan od najpoznatijih načina prehrane na svijetu, a posebno je popularan postao zbog obećanja da je u 'tri dana moguće skinuti tri kilograma'. Naziv medicinska ova je dijeta dobila jer se često preporučuje srčanim bolesnicima kako bi skinuli višak kilograma prije operacije, a pritom ipak zadržali dovoljan unos vitamina i minerala koji osiguravaju potrebnu razinu energije i snage za svakodnevne aktivnosti.

Što se tiče samih namirnica, naglasak je na nemasnom mesu peradi, povrću, voću te pojačanom unosu vode i nezaslađenih sokova. Od dodataka hrani dopušteni su biljni začini, papar, limunov sok, ocat, senf i kečap. Tijekom dana jedu se tri obroka, a međuobroci su zabranjeni. Također su zabranjeni šećer, krumpir, tjestenina, slatkiši, punomasno mlijeko, masno meso i maslac od kikirikija.

Dijeta se ponavlja triput po pet dana ili manje, ako treba izgubiti manje kilograma. Jelovnik je jednostavan, točno definiran za svaki dan, no od njega se ne smije odstupati. Ako je potrebno izgubiti više kilograma te dijeta treba trajati dulje od pet dana, tada se ponavlja isti jelovnik. I tako sve dok se ne dosegne željena težina, s tim da se nakon 15 dana treba napraviti pauzu od dva tjedna. Za vrijeme pauze važno je paziti na prehranu kako se izgubljeni kilogrami ne bi vratili, pa treba jesti zdravo, a u dnevni meni uvrstiti puno svježeg voća i povrća.

Dijeta 10 posto

Oni koji su isprobali ovu dijetu tvrde da je moguće u svega tri tjedna izgubiti deset posto tjelesne težine i to samo zdravom prehranom i dobrim planom. Ovaj koncept mršavljenja veoma je jednostavan te se bazira na pravilnom kombiniranju namirnica.

Sama dijeta provodi se u četiri faze, ovisno o trenutnoj i željenoj težini. Prva, druga i treća faza namijenjene su mršavljenju dok je četvrta faza posvećena održavanju nove tjelesne težine.

Nije važno koliko dugo držite dijetu ili u kojoj ste fazi, bitno je da nakon što smanjite težinu za 10 posto napravite pauzu od dvadeset dana. Pauza se odnosi na period tijekom kojega je naglasak na privikavanje te na održavanje nove tjelesne težine. Tijekom ove dijete poželjna je fizička aktivnost, za održavanje težine nužan je unos dovoljne količine tekućine, a tijekom faze prilagođavanja najbolje je izbjegavati kasne večere.

Dijeta 10 posto zamišljena je na način da za svaki kilogram svoje tjelesne mase unesete samo 25 kalorija. Kako biste znali koliko kalorija možete unijeti, izračunajte: pomnožite svoju kilažu s 25 kalorija i dobit ćete svoj dnevni unos kalorija. Osim brojanja kalorija, važno je piti dovoljno tekućine tijekom u sve četiri faze jer će se tako potaknuti probava, ali i izazvati osjećaj sitosti. S obzirom na to da se dijeta provodi tri tjedna, za svaki tjedan postoje različita pravila o tome što se smije jesti. Prvi tjedan jedu se samo povrće, kuhano meso, riža, mlijeko i jaja, i to svaki dan odvojeno. Drugi tjedan miješaju se namirnice, a u trećem tjednu ponavlja se prvi tjedan.

Tijekom cijele dijete prilikom pripreme hrane važno je koristiti maslinovo ulje, izbjegavati prženje i pohanje mesa i kruh te smanjiti druge ugljikohidrate.

Dukanova dijeta

Dukanova dijeta jedna je od najpopularnijih u svijetu i privlači milijune ljudi, a stručnjaci ipak upozoravaju na njezine negativne strane. Ovu dijetu prakticirala je čak i vojvotkinja Kate Middleton tijekom priprema za svoje kraljevsko vjenčanje, ali i kada je htjela skinuti nakupljene kilograme nakon prve trudnoće. Osmislio ju je 2000. godine francuski liječnik Pierre Dukan, a njegova teorija bazira se na tome da je protein ključni nutrijent koji pomaže u dugoročnom mršavljenju.

Dukanova dijeta podrazumijeva prehranu bogatu proteinima te siromašnu ugljikohidratima i mastima, posebno osmišljenu za topljenje masnoća. Sastoji se od četiri faze kojih se treba strogo pridržavati: 1. faza napada, 2. faza izmjene, 3. faza konsolidacije, 4. faza stabilizacije. Tijekom prve dvije faze, koje se koncentriraju na mršavljenje, dnevni unos proteina iznosi više od 40 posto. Treća i četvrta faza stavljaju naglasak na održavanje postignute težine, odnosno ono što dr. Dukan naziva 'idealnom težinom', koja se postiže bez osjećaja gladi i uskraćivanja ili utjecaja na raspoloženje i cjelokupno zdravlje.

Prve dvije faze nešto su restriktivnije u odnosu na druge dvije, posebice prva faza, u kojoj je zabranjeno jesti zdrave masnoće, voće i povrće. Istraživanja upozoravaju da su dijete poput Dukanove, bazirane na visokom udjelu proteina i minimalnom unosu ugljikohidrata, učinkovite za skidanje kilograma isključivo na kratke staze, što sugerira da bi se trebala provoditi kratak vremenski period. Ova dijeta osigurat će vam brzo mršavljenje, što je najčešće dobra vijest za pretile osobe koje žele što prije popraviti svoje zdravlje, no oni koji razmišljaju krenuti na tu dijetu trebaju biti svjesni da je ona poprilično rigorozna (posebice u prve dvije faze). Prehrani nedostaju ključne skupine namirnica poput voća, zdravih masnoća i povrća, što će se u jednom trenutku odraziti i na zdravlje organizma.

Dijeta bez ugljikohidrata

Dijeta bez ugljikohidrata omogućuje brz gubitak kilograma zbog njihovog nedovoljnog unosa, zbog čega tijelo troši naslage glikogena i masti te samim time dolazi do gubitka masnog tkiva. Naime ova dijeta temelji se na pretpostavci da će tijelo, kada ne dobiva dovoljno ugljikohidrata, posegnuti za energijom iz masti. Time će doći do topljenja masnih naslaga i gubitka kilograma.

S obzirom na to da ova dijeta obećava brz gubitak većeg broja kilograma, ni ne čudi da se nalazi na listi najpopularnijih. Osnovno ograničenje u prehrani je da se iz jelovnika izbacuju namirnice bogate ugljikohidratima, a ubacuju se one bogate proteinima i mastima. Namirnice bogate ugljikohidratima i one koje valja izbjegavati su tjestenina, riža, kruh, alkohol, slatka hrana i voće.

Poželjne namirnice koje se treba uključiti u svakodnevni meni su meso, riba, jaja, maslinovo i kokosovo ulje, mliječni proizvodi poput kiselog vrhnja, maslaca, sira i punomasnog jogurta, orašasti plodovi, povrće. Naime tijekom ove dijete poželjno je pojačati unos mesa, sireva, jaja, gljiva i drugih proizvoda bogatih mastima i proteinima.