Uživanje na otvorenom

Sjajno i čisto: kako se brinuti o vanjskom namještaju?

01.06.2023 u 10:02

Bionic
Reading

Vaša vrtna garnitura je vaš omiljeni namještaj cijelog ljeta, ali želite u njoj uživati dugo vremena? Budući da je vanjski namještaj izložen svim vremenskim prilikama i neprilikama, u nastavku smo vam pripremili nekoliko savjeta o njegovom čišćenju i održavanju.

Redovito održavanje je pola posla

Ako redovito čistite i održavate svoje vrtne garniture, tada ćete uvijek moći uživati u čistom i urednom namještaju. U mlaku vodu stavite malo blagog tekućeg deterdženta (na primjer, za posuđe) i prebrišite cijeli namještaj. Nakon toga sve prebrišite čistom vodom, a ako slučajno primijetite plijesan, tada, nakon što ju uklonite obavezno bacite sve krpe s kojima ste čistili namještaj kako ju ne biste prenositi na druge dijelove namještaja.

Pružite mu posebnu njegu

U slučaju da je vaš vanjski namještaj od drveta ili ratana, tada ga prije sezone korištenja premažite odgovarajućim zaštitnim sredstvima kako biste ga zaštitili od jake sunčeve svjetlosti kojoj će biti izložen cijelo ljeto.

Ne zaboravite na jastuke i ostale tkanine

Jastuci i prekrivači daju poseban šarm vanjskom namještaju, ali isto tako zahtijevaju i određenu njegu. Sve tkanine i tekstile je najbolje odmah očistiti ako vam se zaprljaju jer je to najjednostavnije. U slučaju da ih ne planirate koristiti tijekom dana kada je sunce najjače, tada je najbolje staviti ih u hlad ili unijeti unutra kako biste očuvali boje, ali i zaštitili sam materijal.

Prekrijte ga ujesen

Na kraju, budući da tijekom hladnih mjeseci u godini u pravilu ne koristimo vanjski namještaj, tada ga je najbolje maknuti s otvorenog i spremiti na prozračno mjesto na kojem neće biti izloženo vlazi i hladnoći. No, u slučaju da to ne možete uraditi, potražite posebne prekrivke pomoću kojih ćete prekriti i tako zaštiti svoj namještaj, zahvaljujući čemu će cijele zime moći biti na otvorenom. Naravno, nemojte zaboraviti na jastuke i prekrivače: njih obavezno unesite na zatvoreno. Ako ih planirate držati u vrećama, tada potražite vreće koje se mogu vakumirati kako ih biste maksimalno zaštitili.