MA ŠTO VI MISLILI...

Sjajan razlog da odmah navalite na kiseli kupus!

11.02.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Doživljavate li kiseli kupus kao manje vrijednu hranu? Razmislite još jednom, jer najnovije istraživanje pokazuje da je fermentirana hrana iznimno zdrava!

Malo tko će to pomisliti, ali fermentirane namirnice – u narodu poznate kao kisele – su vrlo zdrave. Takve tvrdnje potkrepljuje i najnovije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Cambridge koje otkriva da fermentirana hrana – posebno mliječni proizvodi – sprečavaju razvoj dijabetesa tipa 2, i to za 25 posto.

Kako pojašnjavaju znanstvenici, fermentacija je dobra jer u njoj sudjeluju 'dobre' bakterije, a sam proces fermentacije je potpuno prirodan te umanje prisutnost šećera i ostalih nezdravih sastojaka u namirnici. Zbog svega toga tijelu je puno lakše apsorbirati takve namirnice.

'U našemu probavnom sustavu nalazi se između 70 i 80 posto svih imunoloških stanica. Fermentirana hrana stimulira bakterije koje pomažu jačanju imuniteta. Dakle ako vas svako malo hvata prehlada ili neka druga tegoba, obavezno uvedite u prehranu fermentirane namirnice', savjetuje Alison Clark iz organizacije British Dietetic Association.

Kiseli kupus, jogurti te ostale fermentirane namirnice vaši su saveznici u borbi za zdravlje pa bi bilo pametno da ih učinite dijelom svoga svakodnevnog jelovnika.