važan sastojak svjetskih kuhinja

Sirevi po svijetu

04.08.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Vrste sireva prepoznatljive po cijelom svijetu

U mnogim kuhinjama svijeta, posebno u mediteranskoj, sir ima važnu ulogu, a iako se okus mnogih poprilično razlikuje, najpopularnije vrste sireva prepoznatljive su u cijelom svijetu

Kako ističu brojni nutricionisti, sir je iznimno bogat izvor hranjivih tvari, vrlo važan nutrijent s biološki vrijednim proteinima, kalcijem, kalijem i magnezijem. Ova omiljena namirnica mnogih obiluje mastima i ugljikohidratima, a također je dobar izvor vitamina A i B kompleksa, prvenstveno riboflavina.

Na svijetu postoji na tisuće vrsta sireva, a ovo su neki od najpoznatijih.

Roquefort

Jedan od najpoznatijih sireva s plemenitom plijesni u svijetu nastao je u francuskom gradiću Roquefort-sur-Soulzon. Pravo na upotrebu naziva Roquefort ima samo sir koji je dozorio u spiljama Combalou, koje se nalaze u blizini tog gradića. Roquefort se proizvodi od ovčjeg mlijeka, a rezultat je pikantno slani kremasti sir s najmanje 52 % suhe tvari.

Dokaz njegove kvalitete leži u krhkosti, a ova vrsta sira danas se proizvodi u mnogim regijama s istim postupkom, no označava se drugačije.

Konzumaciju Roqueforta brojni gurmani preporučuju u jesenskom periodu kad se na policama trgovina pojave sirevi stvoreni od ranog proljetnog mlijeka, a do potpunog izražaja doći će u kombinaciji s orasima i medom. Ovaj sir može se pronaći i u našim supermarketima -  President Roquefort.

Camembert

Ovaj mekan punomasni kravlji sir s bijelom plemenitom plijesni također potječe iz Francuske, a karakterizira ga intenzivan okus, svijetložuta boja i tanka, bijela korica.

Sir Camembert najbolje će se stopiti s mesom, vinom, komadićima kruha ili uz voće i orašaste plodove. 

Kao jedan od najčešće proizvedenih francuskih sireva, kvaliteta Camemberta može značajno varirati. Neki sirevi su ručno proizvedeni i zaštićeni imenom, poput Camembert de Normandie, dok su drugi masovno proizvedeni od pasteriziranog mlijeka.

Chèvre

Još jedan popularan francuski sir u nizu Chèvre, koji u prijevodu znači koza, preporuča se konzumirati neobrađen i gotovo odmah nakon proizvodnje. Odlično će pristajati kao dodatak u salatama, s prženom piletinom ili sendvičima.

Feta

Ovaj tradicionalan, a ujedno i najpoznatiji grčki sir, uglavnom se pravi od ovčjeg mlijeka. Krasi ga izrazito bijela boja, ugodan prepoznatljiv miris i blag slani okus, a najčešće se koristi tek preliven dobrim maslinovim uljem ili poslužen uz kolute rajčice.

Od 2005. godine sir feta ima zaštitu izvornosti i podrazumijeva sir od 70 posto ovčjeg i 30 posto kozjeg mlijeka proizveden isključivo u Grčkoj. Na policama naših dućana najpoznatija vrsta je President Salakis.

Mozzarella

Prva mozzarella, govore pisani zapisi, nastala je još za Rimljana, no tada se pripremala od ovčjeg mlijeka. Tek od 3. stoljeća radi se od bivoljeg mlijeka. Iako je riječ o svježem siru koji unutar nježne opne krije fino vrhnje pa gurmani zagovaraju da ga se jede svježeg, u gastronomiji ga se često termički obrađuje.

U 'druženju s vatrom' mozzarella se rastopi, no nije rastezljiva poput tradicionalnih sireva. Tako se našla i na talijanskom nacionalnom jelu – pizzi, a pravi pizzaioli kažu da nema dobre pizze bez mozzarelle od bivoljeg mlijeka.

Emmentaler

Podrijetlom iz švicarske doline rijeke Emme u blizini francuske granice, emmentaler je žuti polutvrdi sir proizveden od kravljeg mlijeka karakterističnih rupa i izrazito slatkasto bademastog okusa.

Specifične rupe pojavljuju se u posljednjoj fazi proizvodnje sira kao proizvod metabolizma mikroorganizama koji sudjeluju u procesu zrenja sira. Veličina, oblik i broj rupa ovise o uvjetima okoline u kojoj sir dozrijeva.

Cheddar

Jedna od najpoznatijih vrsta sira u svijetu koja je nastala u selu Cheddar na jugozapadu Englesku danas je široko rasprostranjena. Ovaj polutvrdi kravlji sir može imati blag ili izuzetno jak okus, ovisno o načinu prerade i koliko dugo stoji.

Odlično će pristajati u raznovrsnim jelima od mesa, tjestenine ili raznovrsnog povrća.

Gouda

Kao omiljeni gurmanski izbor, ovaj nizozemski sir tijekom stoljeća udomaćio se diljem svijeta.  Ime je dobio po gradu Gouda na jugu Nizozemske, a pravi se od kravljeg sira.

Karakterizira ga intenzivna žuta boja, a u rastopljenom stanju dobiva novu puninu okusa pa se preporučuje njegovo posluživanje uz topla jela.

Taleggio

Sa stoljećima dugom poviješću, sir taleggio smatra se jednim od najstarijih mliječnih sireva na svijetu. Nastao u istoimenoj talijanskoj pokrajini, ovaj sir ima specifičan miris koji mnogi uspoređuju s mirisom mokre trave, a što duže stoji, aroma mu jača. U odnosu na mir, okus sira telaggio znatno je ugodniji, blago je slan i podsjeća na okus voća.

Zbog kremaste teksture koju može zahvaliti udjelu masti u iznosu od 50 posto, najčešće se poslužuje uz voće, tjesteninu ili salate.

Parmezan

Ovaj ekstra tvrdi masni kralvlji sir jedan je od najpopularnijih talijanskih sireva u svijetu.  Kako govore brojni podaci, parmezan se proizvodi prema istoj recepturi već osam stoljeća.

Karakterizira ga slamnato žuta boja i osobita tekstura, a naziv parmezan može nositi samo onaj sir proizveden u zaštićenim zonama talijanskih provincija u strogo kontroliranim uvjetima. No postoji i domaća inačica, Sirelin Ribanac koji je apsolutni lider na tržištu tvrdih sireva talijanskog tipa.

Manchego

Podrijetlom iz španjolske regije La Mancha, sir manchego proizvodi se od ovčjeg mlijeka, a karakterizira ga jak okus i blijeda boja. Ovisno o dužini dozrijevanja njegova suhoća i tvrdoća može se bitno razlikovati. Postoji i domaća verzija ovog sira, riječ je o Sirela Pašnjak siru.

Sadržaj omogućuje Dukat