TETOVAŽA

Simbol zatvorenika koji obožavaju slavni

26.07.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Gledajući fotografije sa Zrća, na gotovo svakom tijelu možete primijetiti pokoju tetovažu. Imaju je Mario Mandžukić, Slaven Bilić, Ivano Balić, Luka Nižetić, Brad Pitt, Silvester Stallone, Robbie Williams, Mike Tyson, Melanie Griffith... Tetovaža je prije bila simbol pripadnosti supkulturi zatvorenika, besprizornih i mornara, a danas je modni hit sportaša, pjevača i glumaca. Ali što kada koža ostari, kada se promijene ambicije, ideali, poruke, kada imena ispisana na ramenima nisu više aktualna, kao Adrijana u slučaju Slavena Bilića? Smiju li javne osobe iz svijeta politike i biznisa javno pokazivati svoje ukrase, kao što je to činila bivša prva dana Njemačke, zvana 'Tatoo Betty'?

Lady Gaga je na sebi ispisala stihove Rainera Marie Rilkea. Angelina Jolie ima na tijelu barem deset tetovaža, Luka Nižetić devet, David Beckham više od dvadeset. Svaka njegova nova tetovaža je vijest na dvije stranice britanskih dnevnih novina. Ima ih naša Colonia, Brad Pitt, Silvester Stallone, Robbie Williams, Mike Tyson, Melanie Griffith, Johnny Depp, Eminem i 50 Cent. Mario Mandžukić ima istetoviranu cijelu lijevu ruku, stari roker Slaven Bilić ih ima tri, među njima i ime bivše supruge Adriane. Ne zna se je li tetovažama više pokriveno Bilićevo tijelo ili tijelo Ivana Balića: Bilićev Peti element nasuprot Balićevih ovnova i bodljikave žice na lijevoj ruci kojoj rukometni navijači još nisu otkrili značenje. Gledajući fotografije sa Zrća, na gotovo svakom tijelu možete primijetiti pokoju tetovažu. Uz tange i toples na raspjevanim tijelima naših mladih turista to je modni hit broj jedan.

Tetovaža je nekoć bila omiljena zabava mornara, zatvorenika, vojnika, članova uličnih bandi i besprizornih, kao znak pripadnosti onima na društvenom rubu, zbog čega je tetovirani bio negativno obilježen, a danas je prodrla u svijet pop-zvijezda, filmskih starova, sportaša i običnog puka.

Na nedavnom Europskom nogometnom prvenstvu, svaki drugi igrač je imao gusto išarane ruke. Na kraju utakmica, izmjenjujući dresove, dečki su i na grudima pokazivali tetovirane adute. Svaki četvrti Amerikanac ima neku tetovažu, u Njemačkoj svaki deseti, više muškaraca nego žena. Govori se o novijem društvenom fenomenu i izrađuju psihološke studije o onima koji se dobrovoljno podvrgavaju bolnim ubodima da bi na tijelu trajno nosili značajna imena, stihove, istočnjačke znakove, križeve, očajno nacrtane lavlje glave, gejše, ženske portrete i bengalske tigrove. Studije kažu da su tetovirani skloniji eksperimentiranju, avanturi i riskantnijem životnom stilu, u prosjeku piju više alkohola, češće puše marihuanu i više mijenjaju seksualne partnere. Nedavna istraživanja u SAD-u, Brazilu i Poljskoj pokazuju da se tetovirani doživljavaju seksualno privlačnijima i moćnijima, ali trener Manchester Uniteda Alex Ferguson ima drukčije iskustvo s današnjom generacijom nogometaša.

'Mnogo su osjetljiviji od prijašnjih. Iza samodopadne slike muškarčine s naušnicama, tetovažama i upadljivim frizurama, kojima žele dokazati individualnost i posebnost, kriju se nezreli i nesigurni ljudi okruženi brigom roditelja i agenata, viškom novca, medijima i navijačima', kazao je Ferguson.

Nije čudo što je Argentinac Raul Bobadilla iz Borussije Mönchengladbacha na grudima istetovirao portrete roditelja u gotovo naravnoj veličini: lijeva strana prsa tata Viktor, desna strana mama Elvira. Njemački središnji obrambeni bek Jerome Boateng je na tijelu dao ispisati blagoslov majke Nine. Čak je i veliki Lionel Messi istetovirao portret majke na lijevoj strani leđa. Irski vezni igrač Stephen Ireland je cijela leđa dao oslikati romantičnim ikarovskim krilima. Brazilac Naldo iz Werder Bremena ima preko cijelih leđa razapetog Krista plus dva anđela, Beckam također ima dva križa. Pjesnički udareno njemačko lijevo krilo Marcell Jansen ispisao je na leđima vlastite stihove na temu srca i razuma, te inicijale roditelja. Diego Maradona ima na nadlaktici portret argentinskog sunarodnjaka Che Guevare, a Talijan Marco Materazzi, poznat po prostačkom izazivanju legendarnog Zinedine Zidanea u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva 2006., ima istetovirane obje ruke, no nitko ne zna zašto je smrknuti američki Indijanac sletio na desnu stranu njegovih grudi. Čini se da je Christiano Ronaldo jedan od rijetkih kojemu je dovoljan tek jedva primjetan znak na desnom ramenu.

David Beckam ima istetovirana cijela leđa i ruke kojekakvim slikama, simbolima i imenima djece, tenisač broj jedan Roger Federrer se kloni tetovaže, ali je zato jedan britanski obožavatelj žrtvovao vlastita leđa za njegov portret s uzdignutim reketom, identificirajući se valjda na taj način s njegovim uspjehom. U Madridu je nedavno policija ulovila rumunjskog svodnika koji je nesretnim prostitutkama na zapešću istetovirao barkod s cijenom usluge u eurima. Američki majstori tetovaže upozoravaju mušterije na neke nepreporučljive simbole. Tako su sat, rešetke i paučina uobičajeni simboli zatvora među američkim uznicima, točke na zapešću broj godina koliko moraju odslužiti, a suze ispod oka simboli žrtava zatvorenika ubojica.

Tetovaža nije ništa nova. Nekada je to bio društveni ritual, a danas je modni trend. Nekada je to bila kazna, stigmatiziranje ili izraz pripadnosti nekoj supkulturi, ritual na rubu društva, zaboravljeni djelić pop-kulture, a danas je pokušaj bijega od gomile i izraz individualnosti, gdje je važnija estetika od simbola pripadnosti. I u prastarih naroda njome su obilježavani važni trenuci u životu pojedinca: prva ulovljena životinja, prvo krvarenje, rođenje djeteta. U Europi je bila vrlo popularna u 19. stoljeću, iako su je neki, poput talijanskog antropologa Cesarea Lombrosa, smatrali primitivnom, a njemački arhitekt Adolf Loos nijekao tetovažu kao estetsku formu tvrdeći da su tetovirani 'ili kriminalci ili degenerici'. Izgurana na društveni rub, tetovaža je još živjela u zatvorima, čak i nakon Drugog svjetskog rata. Šezdesetih i sedamdesetih bila je stidljivi zaštitni znak hipija i rokera pa pankera, da bi s vremenom postala napuhani modni trend globalnih razmjera.

Ali što kada koža ostari, kada se promijene ambicije, ideali, poruke, kada više nisu aktualna imena ispisana na ramenima, kao Adrijana u slučaju Slavena Bilića ili tetovirano vjenčano prstenje u (bivšeg) para Cetinski? Možete li zamisliti predsjednika republike u kratkoj košulji i išarane lijeve ruke a la Mandžukić? Ili ozbiljnu prvu damu s tetovažom na desnom ramenu, kakvu ima supruga sada bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa? Gospođa Wulff se ipak nije dala pokazujući u javnosti dvije tetovaže, zbog kojih su je, najmlađu prvu damu u njemačkoj povijesti, posprdno zvali Tattoo-Betty. Kada ih je otkrila i prigodom službenog posjeta Meksiku, svi su se njemački mediji raskokodakali oko toga zaslužuje li njihova zemlja takvu nekonvencionalnu prvu damu koja iza sebe ima razvod, dijete iz prvog braka, koja posjećuje diskoteke i ima prostačke tzv. plemenske tetovaže. Usta berlinskih političkih birokrata bila su puna 'tetovirane Betty', a njezine su tetovaže simbolizirale sve ono što ne bi smjela biti prva dama jedne prilično konzervativne sredine. Kada je stoga predsjednik Wulff u veljači ove godine podnio ostavku zbog navodne zloporabe položaja za vrijeme dok je bio premijer Donje Saske, mediji su mu kao dodatni grijeh tovarili i 'Tattoo-Betty'.

I tako: što dolikuje Angelini Jolie, ne dolikuje prvoj dami zemlje u kojoj je Angela Merkel najodlučnija dama.