ODMAH IZBACITE VAN

Sigurno niste znali da i ovo ima rok trajanja

20.11.2013 u 07:47

Bionic
Reading

Kada čujemo riječi rok trajanja, odmah pomislimo na pokvarenu hranu i ostale namirnice, ali nisu samo one opasne za naše zdravlje

Inside EditionHuffington Posta otkriva da nema samo hrana rok trajanja, već i ostale stvari koje svakodnevno koristimo u svojim domovima, od kozmetike do jastuka ili pak kućanskih aparata.

Jastuci i madraci

Ponekad uopće ne razmišljamo o tome da su jastuci i madraci izuzetno važni za naše zdravlje i bolji san. Za kvalitetne madrace vrijedi pravilo da ih možemo koristiti desetak godina, ali ako su ulegnuti i izgubili su formu, treba ih zamijeniti i prije. Nemojte zaboraviti da se i u madracima i jastucima sakupljaju grinje te stanice kože koje otpadaju dok spavamo uz znoj. Niste sigurni trebate li zamijeniti jastuk. Napravite test i presavinite ga napola. Ako se sam vrati u prvobitan položaj, jastuk je još dobar za korištenje. Vjerojatno niste nikada o tome razmišljali, ali ručnici koje stalno koristite također imaju rok trajanja – dvije do pet godina.

Kozmetika i njega

Stručnjaci kažu da četkice za zube treba zamijeniti svaka tri mjeseca. Mnoge žene ne znaju da, primjerice, i maskara ima isti rok trajanja, a većina proizvoda za čišćenje i njegu lica vrijede maksimalno šest mjeseci. Staru šminku bacite jer je prepuna bakterija, dakle opasna za zdravlje. Sav make-up čvršćeg sastava poput pudera u kamenu ili ruža možete koristiti maksimalno dvije godine, a sve što je tekuće ne više od šest mjeseci.

Kućanski aparati

U današnja vremena sretni smo ako svi aparati kod kuće rade i ne kvare se, ali s godinama više ne obavljaju funkciju kako bi trebali. Usisavač, primjerice, ispravno radi pet do sedam godina, a nakon toga više nije dovoljno funkcionalan. I neki drugi kućanski uređaji, bez kojih nam je život postao nezamisliv, trebali bi biti zamijenjeni nakon desetak godina. Tako perilica posuđa dobro radi devet do 11 godina, perilica rublja 10 do 11 godina, a sušilica 12 do 13 godina. Požarni alarm koji detektira dim u kući nakon deset godina također treba zamijeniti.