NAJBRŽA PRIPREMA

Sezona je rajčica, a vi nemate ideja kako ih pripremiti? Donosimo vam ukusne i brze recepte idealne za vruće ljetne dane

13.08.2020 u 20:55

Bionic
Reading

Mnogi vrtovi, pa čak i oni improvizirani na malim balkonima, prepuni su ovih dana plodova rajčice. Salate ste se vjerojatno odavno zasitili i željeli biste ovu slasnu i niskokaloričnu namirnicu iskoristiti na najbolji, ali i najbrži način. Donosimo vam nekoliko ideja s kojima ne možete pogriješiti

Rajčica ima bogat okus i lako se prilagođava namirnicama pa je nezaobilazan dodatak mnogim jelima, te dozvoljava ekperimentiranje u kuhinji.

Jedna rajčica srednje veličine sadrži svega 22 kalorije, stoga i ne čudi činjenica da se rajčica preporučuje u dijetama. Bogata je vodom i vlaknima, zbog čega se smatra laganom namirnicom idealnom za ljeto. Ova visoko nutritivna namirnica bogata je vitaminom C, kalcijem i magnezijem, a njezin sok snižava tlak pa se rajčica preporučuje i osobama koje imaju problema s povišenim tlakom te srčanim bolesnicima.

Caprese salata

Sastojci (4 osobe)

  • 500 g srednje velikih rajčica
  • 300 g mozzarella sira
  • 30-40 g bosiljka
  • svježe mljeveni crni papar
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Narežite rajčice na ploške. Mozzarellu narežite na ploške pa ih zajedno s rajčicama rasporedite na većem tanjuru tako da se preklapaju. Ukrasite bosiljkom narezanim na trakice i pospite paprom. Salatu poškropite maslinovim uljem i poslužite s bijelim kruhom.

Gazpacho juha

Sastojci (4 osobe)

  • 4 srednje velike rajčice
  • 2 velika krastavca
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 srednje velike paprike
  • 1 žlica šećera
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • malo aceto balsamica
  • šalica vode
  • svježi origano/bosiljak/peršin

Priprema:

Povrće očistite i nasjeckajte na najsitnije komade. Pazite da vam se pritom na dasci za rezanje ne iscijedi sav sok od rajčica, jer vam treba za konzistenciju juhe. Na kraju sve zalijte šalicom vode.

Povrće začinite šećerom, soli, svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i par kapi aceto balsamica. Pustite da odstoji u hladnjaku kako bi se sastojci povezali i u međuvremenu skuhajte jaja. Moraju biti tvrdo kuhana kako se ne bi izlila u juhu.

Servirajte hladno s kuhanim jajima i prepečenim kruhom. Španjolci gazpacho vole jesti uz prepečeni krumpir koji nalikuje na čips s malo maslinovog ulja, soli, papra i ružmarina. Ako vam se ne da gubiti vrijeme na prženje krumpira, prepecite ostatke staroga kruha i poškropite ga maslinovim uljem i češnjakom.

Punjene rajčice

Sastojci (6 osoba)

  • 6 većih rajčica
  • 225 g graška
  • 3 jaja
  • 100 g tune iz konzerve
  • 1/3 teglice kiselih krastavaca
  • 3 velike mrkve
  • 2 vrećice majoneze (2 x 90 g)
  • 1 žlica senfa
  • sol
  • papar
  • peršin

Priprema:

Žlicom izdubite rajčice. U lonac s vodom dodajte grašak i na kockice narezanu mrkvu te kuhajte 15-ak minuta dok povrće ne bude kuhano. Istovremeno u drugoj posudi skuhajte tvrdo kuhana jaja.

Kada se ohlade, jaja ogulite i nasjeckajte na sitno te ubacite u posudu u koju dodajete i ohlađeno povrće. Zatim dodajte tunu, kisele krastavce, majonezu, senf te sol i papar po želji. Dobro promiješajte. Izdubljene rajčice napunite smjesom i ukrasite listićima peršina.

Špageti s domaćom šalšom

Sastojci

  • 2 kg rajčica šljivarica (mogu i druge, samo što zrelije)
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • vezica peršina
  • sol
  • papar
  • svježi ili sušeni bosiljak
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 žlica šećera po potrebi

Priprema:

Rajčice prelijte kipućom vodom, neka stanu 2-3 minute, pa ocijedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Ogulite kožicu. Na dasci prerežite popola, očistite od sjemenki koliko možete, pa ih onda sitno nasjeckajte. Na maslinovom ulju zažutite sitno rezan crveni luk. Dodajte sitno rezan češnjak, rezanu rajčicu, sol, papar, ja odmah stavim i sitno rezan peršin i kuhajte na laganoj vatri polupoklopljeno (ako poklopite - ne može isparavati tekućina, ako pak sasvim otklopite - isprskat će okolo...najbolje napola).

Kad je tekućina upola ishlapila, dodajte bosiljak i nastavite kuhati. Šalša je gotova kad ulje ispliva na površinu. Po potrebi dosolite, a ako je kisela, dodajte žlicu šećera. Šalšu možete zamrznuti, pa u sezoni rajčica skuhajte veću količinu i podijelite u kesice. U nedostatku svježih rajčica, šalšu možete praviti od pelata iz konzerve.