STARO JE NA CIJENI

Šest savjeta kako kupovati vintage odjeću

10.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Čak su se i slavne holivudske ljepotice pomamile za vintage odjećom i dale bi pravo malo bogatstvo za, primjerice, neki Chanelov komad iz 40-ih… Vintage dućani polako niču i kod nas pa donosimo nekoliko naputaka kako kupovati odjeću stariju od 20 godina…

Vlasnica poznatog njujorškog vintage dućana Ritual Vintage, u kojem se prodaju odlični stari primjerci s potpisima kao što su Givenchy, Yves Saint Laurent i drugi, za huffingtonpost.com dala je nekoliko savjeta za uspješno snalaženje u vintage svijetu. Njezino ime je Stacy Iannacone, i prava je 'maherica' u svom poslu.

1. Kako pronaći najbolji vintage?
Ljudi me uvijek pitaju gdje pronalazim staru odjeću. Da bih pronašla Chanelovu jaknicu za dva dolara, moram se poprilično namučiti. Ponekad čak uzeti putovnicu i otputovati. Činjenica je da vintage odjeće nema u izobilju. Stalno sam u lovu, obilazim bogatije kvartove i gradove...

2. Koje su modne ere podilazile određenim tipovima ženske građe?
Četrdesete su bile super za djevojke s prosječnim oblinama, jer krojevi su pratili liniju ženskog tijela. Struk je bio naglašen, a dužina laskava. Visoke i mršave žene dobro su se nosile u 30-ima, jer su krojevi bili ravni. Pedesete su pak bile savršene za građu pješčanog sata, sjetite se samo Merilinke i push-upa.

3. Kako znati koliko platiti pojedini vintage komad?
Za savršen komad nebo je granica. Ne razumijem djevojke koje daju 900 dolara za dizajnerski pulover iz posljednje kolekcije, a za jaknu koju nose svaki dan, ali nema etiketu, daju 150 dolara. Jedna od najboljih stvari kod vintage odjeće je da taj komad ne posjeduje nitko drugi, niti ga se može dočepati. Kako možete staviti cijenu na to?

4. Kako prati i održavati vintage odjeću?
Nije svaki komad vintage odjeće pogodan za suho pranje. Odnesite odjeću nekome kome zaista vjerujete da je neće tretirati kemikalijama. Stariji primjerci moraju visjeti na podloženim vješalicama. Stariju svilu poželjno je držati položenu jer je težina može deformirati.

5. Što je s prekrajanjem vintage odjeće?
Ne bojte se nešto prekrojiti, ne postoji više takvih komada i ne možete birati, stoga ne bojte se nešto malo preinačiti, no poštujte integritet komada.

6. Kako kupovati vintage odjeću na eBayu ili Etsyju?
Dvaput provjerite mjere, jer rezovi su drugačiji. Broj 36 danas nije isto što i broj 36 prije 20 godina. Računajte i na to da ćete morati potrošiti još nešto novca na kemijsko čišćenje i eventualno na prekrajanje.