TRI SASTOJKA

Šest koraka do sočne piletine s hrskavom koricom

23.11.2016 u 07:01

Bionic
Reading

Najveći izazov prilikom pripreme cijelog pileta uvijek je to kako postići hrskavu koricu, ali i sočnu i mekanu unutrašnjost. Vrhunski chefovi poput Thomasa Kellera smatraju da to uopće nije velik problem ako znate nekoliko jednostavnih savjeta

U potrazi za jednostavnom, ali i uspješnom pripremom cijelog pileta BuzzFeedprovjerio je metode više vrhunskih američkih chefova. Pobjedu je odnio upravo Thomas Keller, a njegov recept sastoji se od samo tri sastojka: pileta, košer soli i papra. No krenimo redom jer Keller tvrdi da recept neće biti uspješan ako preskočimo koji korak. Osim sastojaka, treba vam rešetka koja se stavi na pleh. Ovo kulinarsko istraživanje također je pokazalo da će se pile najbolje ispeći ako je na rešetki, a višak soka kapa na pleh.

Sobna temperatura

Ukoliko stavite pile u pećnicu takoreći ravno iz hladnjaka, neće se ispeći ravnomjerno i trebat će mu više vremena da bude gotovo. Zato je potrebno držati ga na sobnoj temperaturi oko 45 minuta prije pečenja.

Ne perite pile

Nije nepoznat razlog zašto piletinu nije mudro prati prije pripreme, a na to upozorava i Thomas Keller. Pranjem raspršujete bakterije koje se nalaze na mesu, najčešće salmonelu ili kampilobakter, a one nestaju termičkom obradom. No ne nestaju iz sudopera ili s radnih ploha koje nakon pranja morate jako dobro dezinficirati.

Zagrijte pećnicu

Prije nego se posvetite ostatku posla uključite pećnicu na 230 stupnjeva Celzijevih kako bi se zagrijala na vrijeme.

Osušite meso prije začina

Meso je važno dobro osušiti prije nego ga začinite jer će zbog viška vlage biti još suše. Keller savjetuje da ga osušite papirnatim ručnicima, izvana i iznutra. Zatim ga jednako tako začinite košer soli i paprom u unutrašnjosti.



Povežite

Pile okrenite nogama prema gore. Omotajte špagu oko nogu, prebacite na suprotnu stranu pa svaki kraj špage preko krila i zavežite na vratu. Sada treba začiniti vanjski dio. Za pile teško oko dva kilograma trebat ćete veliku žlicu soli. Ravnomjerno je utrljajte i dodajte papra po želji.

Pecite 50 minuta do sat vremena

Sad još samo preostaje staviti pile na rešetku, a nju je najbolje smjestiti u odgovarajući pleh kako sokovi ne bi kapali po dnu pećnice. Pile će biti pečeno nakon otprilike sat vremena, unutrašnjost sočna, a korica hrskava. I ne zaboravite pustiti meso da nakon pečenja odstoji 15-ak minuta prije rezanja jer inače neće biti sočno.