MIRISNI PUPOLJCI SVIBANJSKI

Seksi sekstet cvjetnih koktela

12.05.2010 u 12:26

Bionic
Reading

Što znate o amblemskim cvjetovima omiljenih mirisa, snježnom jasminu i neroliju, modrom irisu i ljubičici, rumenoj ruži i božuru?

Jeste li znali da se krhki cvjetovi jasmina ručno beru prije svitanja sunca jer im je miris tada najintenzivniji? Znate li da je za jednu litru skupocjenog esencijalnog ulja ruže potrebno više od tone latica? Upoznajte cvjetne note svojih omiljenih parfema kako biste ih više voljeli i cijenili!


Snježnobijeli krhki jasmin omiljeni je cvijet parfemskih nosova. Uz eterično ulje ruže, njegovo je jedno od najpoželjnijih (i najskupljih). Ne samo da simbolizira luksuz i kvalitetu nego je i pravi olfaktivni kameleon. Vješto se stapa sa svakom mirisnom kompozicijom, a pritom ne gubi ništa od svoje profinjene izražajnosti. I Kleopatra je računala na njegova afrodizijačka svojstva dok je njime natapala jedra svoje brodice uoči susreta s Markom Antonijem.

Nešto manje prestižan, ali ništa manje poželjan u luksuznim koktelima bjeličasti je cvijet gorke naranče, popularni neroli. Iako se sve češće koristi u kulinarskim i ostalim proizvodima široke potrošnje, neroli je bio i ostao kraljevski miris. Svoju slavu i ime duguje talijanskoj princezi Neroli iz 17.stoljeća, koja je eteričnim uljem cvijeta naranče parfumirala svoje rukavice.
Miris irisa, prepoznatljiv po opojnom puderastom i pomalo drvenastom mirisu, ostavlja za sobom trag koji je lako pratiti. Jedan je od najskupljih parfemskih sastojaka jer se ne dobiva iz cvjetova, nego se složenim procesom ekstrahira iz korijena.

Poput irisa, skupini puderastih pripadaju i opojni cvjetovi ljubičice, dok njezino lišće odiše nešto svježijim mirisom koji podsjeća na tek pokošenu travu. Nakon masovne eksploatacije tijekom 19. stoljeća, ljubičica je ponovno rehabilitirana. Vintage toaletna vodica s početka 20. stoljeća Violettes de Toulouse de Berdouse može se nabaviti i u našim parfumerijama. Iako je kultni Kenzov Flower by Kenzo deklarativno posvećen maku, ljubičica u njegovoj kompoziciji igra glavnu ulogu.

Kad bi cvijeće moglo govoriti, kraljica cvijeća imala bi štošta reći. Ruža je jedan je od najstarijih cvjetova koji se koristi u prafumistici. Razlog: njezin delikatni i sofisticirani registar najzahvalniji je za kombiniranje s drugim sastojcima. Bila ona bugarska ili ruža damaska, francuska ili centifolia, 'ruža bi mirisala ma kako se zvala'.

Podjednako graciozan, ali manje slavan intenzivni je miris božura, oko čijeg su cvijeta komponirani mirisi zavidne povijesti, poput Cacharelova Noe ili Pleasures Estée Lauder