UČINKOVITO RJEŠENJE

Seks kao saveznik u borbi s PMS-om

29.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Živčani ste, bole vas grudi i trbuh, natiču vam noge? Seks vam je sigurno zadnja stvar na pameti? Liječnici pak tvrde da bi vam upravo to moglo pomoći u borbi s PMS-om!

Čitateljice sigurno dobro poznaju sve 'blagodati' predmenstrualnog sindroma. Zasigurno nijedan simptom - od benigne potrebe za slatkim, preko vrlo neugodnih fizičkih simptoma: glavobolja, bolova u grudima, grčeva u trbuhu i naticanja različitih dijelova tijela, do još neugodnijih psihičkih simptoma: iritabilnosti, anksioznosti i promjenjivih raspoloženja – ne pridonosi tome da se osjećate seksi i pohotno. Istraživanja pokazuju da su one žene koje pate od snažnih simptoma PMS-a općenito manje zadovoljne svojim bračnim i seksualnim odnosima.

I dok vam je seks zasigurno zadnja stvar na pameti u tim trenucima, istraživanja pokazuju da bi upravo to mogao biti prirodni eliksir i vaš glavni pomoćnik u borbi protiv PMS-a. Naime, za vrijeme seksa se u organizmu proizvodi mnoštvo endorfina, kemikalija poznatih i kao 'prirodni opijati', a koji mogu smanjiti osjećaje boli što često prate PMS. Nadalje, proizvodi se hormon oksitocin, koji između ostaloga potiče osjećaj ugode i privrženosti među partnerima, pa tako posredno može smanjiti nezadovoljstvo partnerom koje je 'tih dana u mjesecu' često povećano. Općenito, doživljaj stresa je smanjen za vrijeme seksualne uzbuđenosti.

Dodatni bonus za uživanje u seksu u tom razdoblju imaju one žene koje se inače ne mogu potpuno opustiti zbog straha od trudnoće: plodni dani su u tom dijelu ciklusa iza vas, pa o tome ne morate razmišljati (Upozorenje: ako vaši simptomi PMS-a počinju čak 14 dana prije sljedeće menstruacije, to se ipak ne odnosi na vas. To ne znači da ne biste trebali pokušati olakšati si život seksom, već samo da biste - ako ne želite trudnoću - trebali koristiti zaštitu.)

Dakle, sljedeći put kad osjetite da se zvijer u vama budi, pokušajte je utišati neobuzdanim igricama u krevetu!