ulaganje u turističke nekretnine

Saznali smo isplati li se investirati u turističke nekretnine

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Josep Monter Martinez

Nerijetko čujemo komentare kako se značajniji prihodi mogu ostvariti isključivo kroz iznajmljivanje nekretnina duž Jadrana

Najčešće to zaista i jesu primamljive brojke, pa se sve više ljudi odlučuje svoju ušteđevinu uložiti baš u ovaj tip investicije.

Istražili smo temu te vam osim benefita koje ovakav tip investicije pruža želimo ukazati i na potencijalne prepreke.

Prvenstveno, svakako morate razmišljati poduzetnički, odnosno kakva je to nekretnina koja će vam na najbrži i najsigurniji način vratiti uloženi novac.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: PublicDomainPictures

Osnovno pitanje koje se postavlja nakon donesene odluke o investiranju u kupnju turističke nekretnine s ciljem kratkoročnog iznajmljivanja je iznos budžeta. Naime, diferencijaciju u početnom iznosu investicije čini odluka o vrsti nekretnini koja se kupuje - apartman, kuća ili pak vila na moru. To će u konačnici oblikovati i cijelu budućnost investicije s obzirom da tip nekretnine vrlo često određuje profil gostiju, time i obim potencijalne zarade.

U svakom slučaju, osnovno pravilo kao i u svakom poslu u kojem se želi poslovati uspješno, leži u diversifikaciji – što se više, kvalitetnije, različitije od konkurencije te potpunije postavi “priča”, to će se moći očekivati veći povrat uloženog ukupnog kapitala.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Michal Jarmoluk

Ukoliko se radi o manjem budžetu (<= 100.000€), manja je vjerojatnost za kupnju kuće uz more, eventualnu renovaciju i željeno opremanje interijera i eksterijera. U tome cjenovnom okviru vjerojatno će se moći realizirati kupnja apartmana, po mogućnosti u novogradnji ili zgradi novije gradnje, jer će to u budućnosti iziskivati puno manje troškove no nekretnine starije gradnje. U navedenom slučaju, mogućnost izbora lokacije je suženija, te je veća vjerojatnost kupovine nekretnine na srednjem Jadranu, no Kvarneru i Istri, iako postoji i prilika južnije.

Veći budžet pruža i veću mogućnost zarade. Također, to će omogućiti pronalazak željene nekretnine duž cijele obale. Ulaganje u kupnju nekretnine u razvijenijim turističkim mjestima je sigurniji potez.

Jedna od važnih stavki je svjesnost o činjenici da je bavljenje turizmom u vidu iznajmljivača privatnog smještaja ozbiljan posao koji zahtijeva prisutnost, aktivnost i predanost onoga tko vodi taj posao. Ako ne planirate živjeti u mjestu u kojemu ćete se baviti iznajmljivanjem nekretnine trebate računati na učestala putovanja ili na trošak plaćanja nekome da vodi brigu o gostima i samoj nekretnini za vas, što će iziskivati značajnije dodatne troškove. Same internetske stranice koje nude bukiranja, svoje usluge naplaćuju cca. 15% od cjelokupnog iznosa ostvarenog noćenja, a kod specijaliziranih agenciji postotak provizije raste, no u tom slučaju se ne trebate brinuti o vođenju evidencija rezervacija, prijave gostiju, eventualnih dvostrukih rezervacija itd. Također, ukoliko ste dislocirani od mjesta u kojemu se nalazi vaša nekretnina, morate računati na troškove servisa za čišćenje te majstora.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Marco Massimo

U posljednjih 10 godina kuće u unutrašnjosti Istre veoma su popularna investicija, potražnja je u porastu, a omjer uloženog i dobivenog je investitoru povoljan, u današnje vrijeme kada su kamate na štednju u bankama vrlo niske. Kroz iskustvo najmodavaca, te agencija koje su specijalizirane za kratkoročni najam u Istri, može se doći do zaključka kako je pametnije investirati u tzv. dizajnersku kuću, odnosno koristiti uslugu dizajnera i arhitekta kako bi kuća dobila prepoznatljivost, posebnost i „ono nešto“ zbog čega će se potencijalni gost odlučiti upravo za tu kuću. Ono najvažnije kod takvog tipa kuće je duža popunjenost i do 20% u odnosu na konkurenciju, te u prosijeku viša cijena najma čak i do 15%.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Referencement

Za koju god vrstu nekretnine se odlučili, za sve vrijedi isto pravilo, a to je da iznajmljivanje podrazumijeva izmjenu gostiju, održavanje nekretnine te vođenje financija. Također, morate biti spremni na dodatna ulaganja u renoviranje, budući da se takve vrste nekretnine „troše“ brže. Pristup te odnos prema svakom gostu treba biti besprijekoran, jer upravo je gost najbitniji faktor koji vam je potreban kako biste vašu investiciju u nekretninu realizirali u potpunosti!

Kako biste pronašli idealnu turističku nekretninu koja će imati sve vaše željene parametre, ne zaboravite posjetiti portal PRVI KVADRAT i u pretrazi koristiti alat poligon te filtrirati nekretnine koristeći neki od 19 filtera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!