recept za pet

Savršena za prve dane jeseni: Topla i kremasta juha od mrkve oduševit će vas okusom i lakoćom pripreme

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 29.09.2021 12:49
  • Objavljeno 29.09.2021 u 11:29
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: jongjai jongkasemsuk / Panthermedia / Profimedia

Za ovu juhu potrebno je svega sedam sastojaka, uključujući sol i papar, te pet nevjerojatno lakih koraka, a okus koji ćete dobiti oborit će vas s nogu. Kremasta je, slatka i nevjerojatno bogatog okusa, a tajna ove juhe krije se u prethodno prepečenim kolutićima mrkve

Juha od mrkve jedan je od onih recepata zbog kojih ćete dobiti same pohvale za kulinarske vještine. Priprema traje svega pola sata, a okus je nevjerojatan, posebno ako se u obzir uzme jednostavnost sastojaka. Ovo je jelo koje je prava šteta propustiti.

Potrebni sastojci:

  • 6-8 velikih mrkvi
  • 60 ml maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • đumbir, dugačak oko centimetar, oguljen
  • grančica majčine dušice i plus još malo za dekoraciju
  • pola luka, nasjeckanog
  • 2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
  • prstohvat svježe mljevenog crnog papra

Priprema:

Ogulite i narežite mrkvu na kolutiće debljine oko centimetra. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, stavite mrkvu i prelijte ju s dvije žlice maslinovog ulja te dobro posolite. Stavite mrkvu u pećnicu te je na većoj temperaturi pecite sljedećih 15 do 20 minuta uz često miješanje.

Dok se mrkva peče, zagrijte temeljac, dodajte đumbir i grančicu majčine dušice i lagano kuhajte 15 minuta.

Luk stavite u lonac srednje veličine s preostalim maslinovim uljem. Dinstajte luk na umjereno jakoj vatri uz često miješanje. Dodajte češnjak, a zatim i mrkvu.

Izvadite đumbir i majčinu dušicu iz temeljca te dodajte temeljac u lonac s lukom i mrkvom. Pustite da zavrije i kuhajte pet do 10 minuta, dok mrkva ne omekša dovoljno za pire.

Uz pomoć štapnog miksera ili blendera smiksajte juhu tako dobijete glatku smjesu. Ako vam se čini pregusta, dodajte još temeljca ili vode te lagano prokuhajte. Posolite i popaprite po ukusu, a za posluživanje ukrasite svježim listićima majčine dušice.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju
10

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!