premašili rekorde

Rolexovi satovi prodaju se kao ludi, zaradili su više nego 5 najvećih konkurenata zajedno

05.03.2024 u 11:05

Bionic
Reading

Rolex je ostvario veću zaradu od pet najbližih konkurenata zajedno te sada zauzima 30% tržišta u svojoj kategoriji

Prodaja Rolexovih satova dostigla je dosad neviđene razine, premašujući profit od 10 milijardi eura prvi puta otkako je vodeći švicarski brend satova stekao tržišni udio, prema izvješću banke Morgan Stanley.

Švicarski luksuzni satovi desetljećima dominiraju tržištem pa ne čudi što su u 2023. godini proizveli čak 1,24 milijun dragocjenih primjeraka te ih nevjerojatnom brzinom prodali za 10,6 milijardi eura, što je porast od 11% u odnosu na 2022.

Među najpoželjnijima ostali su modeli Daytona, Submariner i Datejust, a rastuća popularnost slavnog brenda dovela je i do rekordnom udjela na tržištu od čak 30%. Usporede radi, brend Tudor, konkurent s nešto nižom cijenom, ostvario je prodaju od otprilike 567 milijuna dolara.

'Ni jedan drugi luksuzni brend ne može se pohvaliti s ovako dominantnom pozicijom u svojem sektoru', napisali su analitičari predvođeni Edouardom Aubinom iz Morgan Stanleya i Oliverom Müllerom iz LuxeConsulta u izvješću.

Na primjer, Louis Vuitton je prošle godine imao oko 19% udjela na tržištu luksuznih torbi, istaknuli su analitičari.

'To znači i da brend Rolex ostaje neprikosnoveni broj jedan u industriji luksuznih satova s većom prodajom od sveukupne zarade pet pratećih brendova Cartiera, Omege, Audemars Pigueta, Pateka Philippea i Richarda Millea', kažu stručnjaci, koji napominju da su navedeni brojke ipak tek procijene s obzirom na to da švicarski brendovi satova ne objavljuju svoj profit.

No, jasno je kako upravo oni dominiraju ovim tržištem. Naime, Rolex nije jedini švicarski brend koji je prodao satove u vrijednosti većoj od milijarde dolara prošle godine. Ikonski Vacheron Constantin, u vlasništvu Richemonta, zaključio je 2023. kao prvu godinu u svojoj povijesti u kojoj je prodaja premašila milijardu švicarskih franaka.

Isto tako, u kategoriji najbrže rastućih brendova dominira još jedan švicarski proizvođač satova - Swatch Group AG koji je prodajom MoonSwatches modela uprihodio dva milijuna švicarskih franaka, čime je ovu laskavu titulu ponio drugu godinu zaredom.