KRIVA TAKTIKA

Roditelji, oprez! Djeca znaju kad im lažete

12.06.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Mnogi roditelji skrivaju informacije od djece ili im lažu jer misle da će ih tako zaštititi, ali samo zato što su maleni, ne znači da klinci ne znaju prosuditi kada im muljate

Studija s tehnološkog sveučilišta u Massachusettsu pokazala je da će djeca sama tražiti informacije ako zaključe da im roditelji nešto skrivaju, a to može biti opasnije od prave istine jer sami donose zaključke.

Kako je objasnila psihologinja Hyowon Gweon, voditeljica studije objavljene u časopisu Cognition, povjerenje je važno i zato što djeca od rane dobi uče kako vjerovati ljudima, a ako se opeku u najranijoj dobi, to će im ostati za cijeli život.

Osim toga, ako dijete dobije samo polovičnu informaciju, manje će naučiti i tako će se ubuduće ponašati u pristupu prema ostalim stvarima. Povod ovoj studiji bilo je istraživanje iz 2011. u kojem je učiteljica objasnila djeci samo jednu funkcije igračke, a ona je zapravo imala još nekoliko namjena. Ispostavilo se da su se djeca u igri i istraživanju uglavnom fokusirala samo na tu spomenutu funkciju.

Grupa djece koja nije dobila nikakvu uputu bila je manje ograničena i svestranije je istraživala dobivenu igračku. U novoj studiji dvije grupe mališana od šest i sedam godina dobile su različite igračke. Jedna grupa imala je igračku s četiri funkcije, a druga samo s jednom. Zatim je u svakoj grupi prezentirana igračka kao da ima samo jednu funkciju.

Nakon razgovora s djecom iz grupe u kojoj je igračka imala više funkcija pokazalo se da nisu vjerovali prezentaciji te su ponovno išli provjeriti igračku i tražiti dodatne informacije. Dakle djeca jako dobro 'nanjuše' kada stvari nisu onakve kakve bi trebale biti, a ove studije samo su još jedan dokaz da ih kao malene ne smijemo olako shvaćati i ići linijom manjeg otpora.