PROBAJTE I OVO

Rješenje za spas braka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.02.2011 08:33
  • Objavljeno 04.02.2011 u 08:00
muškarac žena posao

muškarac žena posao

Izvor: Corbis / Autor: Murat Ozdemir/Corbis

Iako mnogi vjeruju da ljubav i novac ne idu zajedno, neki ekonomski zakoni, čini se, mogu učiniti čuda u braku. Bar tako smatraju autori knjige 'Spousonomics', koji otkrivaju poslovna pravila za bolje rezultate. Ako ih se preslika na vezu i pravilno primijeni, uspjeh je, kažu, zagarantiran

Umjesto da u braku djelujete i reagirate nagonski i instinktivno, probajte biti racionalni i gledajte na brak kao na posao, odnosno ugovor. Zvuči vam previše proračunato? Možda i jest, ali vrijedi probati ako će spasiti brak.

Podjela posla i zaduženja
Podjela posla prvi je zadatak s kojim se susreću kompanije ukoliko žele nešto postići. Ovdje ne mislimo na podjelu posla pola-pola, jer ćete se pretvoriti u dva lovca koji vrebaju jedno na drugo i broje tko je i koliko puta iznio smeće. Britanski ekonomist David Ricardo kaže kako nije učinkovito preuzimati svaki zadatak, nego samo onaj u kojem ste uspješni i dobro ga odrađujete. Odlučite u kojem dijelu kućanskih poslova ćete se specijalizirati i vrednujte svaki posao. Primjerice, briga o pranju i glačanju rublja jednaka je čuvanju djeteta svaki drugi dan. Jedino tako se nećete osjećati iskorišteno i prevareno.

JLP/Jose L. Pelaez/Corbis

JLP/Jose L. Pelaez/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: JLP/Jose L. Pelaez/Corbis

Podijelite zaduženja
Kako podnijeti poraz
Ekonomska istraživanja pokazala su da agenti nekretninama kontinuirano svoje parcele i kuće ocjenjuju vrednijima nego one ostalih agenata. Nitko ne želi gubiti i doživljavati poraz, stoga svoja uvjerenja i argumente uvijek smatramo boljima. U braku pak prije nego počnete svađu i tjerati svoju pravdu sačekajte 24 sata. Devet od deset svađa vjerojatno se neće ni dogoditi. Napišite popis stvari koje su dobre u vašem životu i usporedite ih s onim što ste imali. Možda ste iza sebe ostavili puno malih užitaka, no sad vas uveseljavaju sigurno neke nove stvari koje će ih nadoknaditi.

Seks košta puno – kako ga imati više
Izraz koji zastrašuje jest da nešto košta puno. Seks košta puno. Stoji 15 minuta vašeg vremena koje možete provesti spavajući, pregledavajući e-mail, čitajući knjigu prije spavanja. Zamislite situaciju u kojoj vaš partner želi seks, a vi baš niste raspoloženi i odbijete ga. Po ekonomskim pravilima donijeli ste lošu odluku. Vrijedi li 15 minuta čitanja knjige prije spavanja kao jedan orgazam, sreća vašeg partnera, kao vaša bliskost?

Planirajte dugoročno
U ekonomiji ima odluka koji se donose danas, a posljedice će se vidjeti dugoročno. Brak je obveza na duge staze, no jednom kad smo unutra teško ga je sagledati i objektivno donositi važne odluke. Važnije nam je zadovoljstvo danas nego ulaganje u budućnost. Odlazak van čini se kao dobra stvar koju možete učiniti večeras, no ostavljanje partnerice s malim djetetom dok se vi provodite nije dobra odluka za budućnost. Donesite dobre odluke danas i prisilite se napraviti stvari koje vam se baš i ne sviđaju, ali znate da su ulog u budućnost. I u ekonomiji ponekad stvari tako funkcioniraju.

Razdoblja uzleta –razdoblja kriza
Ovaj termin nije upotrebljiv samo u ekonomiji, nego se može primijeniti i na brak. Ima mnogo teških i nesretnih trenutaka u vezi koje treba preživjeti, poput bolesti, financijskog brodoloma, neželjene trudnoće. Napišite na papir koliko ste zadovoljni vezom, koliko seksa imate, koliko kvalitetnog vremena provodite zajedno, oko čega ste se zadnje posvađali. Ta ista pitanja postavite za šest mjeseci. Ne ignorirajte loše znakove, nego ih pokušajte ispraviti i ne živite u iluziji da je sve savršeno. Budite realni pa ćete i krizna razdoblja lakše i bezbolnije preživjeti.

Savjet ekstra

Mislite unaprijed.
Pitajte se kako će vaš partner/ica reagirati na nešto što vi planirate učiniti.
Učite na prošlim greškama.
Stavite se u njegovu/njenu poziciju.
U rješavanju problema probajte sve strategije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi