Rio de Janeiro, grad okružen oceanom i planinama, poznat je po svemu, od blistave sambe preko karnevala do nogometa, duha Carioce i globalne ikone pop kulture. Nemoguće je jednostavno opisati njegovu složenost, Rio blista, kompliciran je, ekstreman i miran poput sparnog jutra, između svojih vrhunaca i sjenovitih laguna. A sada postaje i svjetska gastronomska destinacija
Naime, osnovana u lipnju 2024, s postavkom da je gastronomski identitet teritorija važan pokretač lokalnog turizma, organizacija Instituto Bazzar iz Rio de Janeira teži pozicioniranju grada kao ključne destinacije za održivi gastronomski turizam u Latinskoj Americi.
S jedne strane, predani tim povjesničara i istraživača radi na mapiranju kulinarskog identiteta regije kroz stoljeća, dok s druge Institut okuplja sve dionike u proizvodnom lancu - od vrhunskih restorana do održivih lokalnih proizvođača, a sve s ciljem podizanja gastronomske scene Rio de Janeira na višu razinu.
Ekspedicije diljem unutrašnjosti države identificiraju strateške proizvođače i povezuju ih s restoranima usmjerenim na tu namjenu, pažljivo odabranima kako bi se premostio jaz i potaknula poštena i održiva trgovina jedinstvenim namirnicama.
Projekt je pokrenula poduzetnica Cristiana Beltrão, koja je 24 godine vodila čitav niz restorana u Rio de Janeiru, što je na kraju dovelo do linije prehrambenih proizvoda koji se izvoze u 11 zemalja pod oznakom 'Made in Rio de Janeiro'. To iskustvo otvorilo joj je vidik na ogroman potencijal države kao dobavljača jedinstvenih, visokokvalitetnih namirnica i proizvoda.
Osim plaža, više od 200 vrsta domaćih riba duž obale i mnogih vrsta kamenica koje se nalaze samo na južnoameričkom kontinentu, regija nudi začine i voće iz bioma Atlantske prašume, zatim med pčela bez žalca sa slanim, voćnim i kiselim notama, sireve odležane u zdjelama na drveću, fini agrošumarski kakao, sorte kave nepoznate ostatku svijeta, pa čak i vino napravljeno od jabuticabe, autohtonog brazilskog voća.
Ljudi iz Instituta Bazzar istražili su različita područja diljem države Rio de Janeiro zajedno s njihovim regijama, tradicijama i praksama uzgoja kako bi ojačali gastronomski identitet zajednice. Skrećući pozornost na priče, kulinarske tehnike i namirnice, Institut potiče održivost, jača raznolikost i daje vidljivost regionalnoj manufakturnoj proizvodnji.
Instituto Bazzar okuplja chefove, poljoprivrednike, ribare i poduzetnike putem istraživanja, sastanaka i rasprava te djeluje kao most između jedinstvenih namirnica i restorana, otvarajući put iznimnim jelima koja će stići na restoranske stolove Rio de Janeira, s identitetom i svrhom.
Razlozi za sve vrlo su jasni, a jedan od najvažnijih je da uzgajivači i proizvođači hrane nemaju znanja, sredstava i mogućnosti nuditi svoje namirnice i proizvode pojedinim restoranima, a sami chefovi jednostavno nemaju vremena za putovanja i istraživanje, odnosno traženje dobavljača koji raspolažu kvalitetnim, posebnim ili rijetkim namirnicama kakve su im neophodne za njihov stil kuhanja i koncept restorana.
Chefovi, obiteljski poljoprivrednici, proizvođači organske hrane i ribari-zanatlije imaju itekakve koristi od tih veza, vidljivosti i suradnje koju Institut potiče, pomaže i omogućava. Turisti, javni dužnosnici, komunikatori i društvene organizacije također se pridružuju toj mreži, tražeći autentične i jedinstvene doživljaje.
Istovremeno, Institut otkriva i obznanjuje javnosti izvrsne restorane koji primjenjuju održive prakse i cijene lokalna područja kao izvor znanja i okusa. Nadalje, istražuje, dijeli znanja i tradicije koje otkrivaju bogatstvo lokalne kuhinje te dijeli rezultate istraživanja kako bi javnost, tisak, vlada i poduzetnici mogli bolje razumjeti svoj gastronomski identitet i istražiti svoj potencijal.
No, ne staje se samo na tome, već se izrađuju itinereri s destinacijama koje predstavljaju gastronomsku jedinstvenost mjesta te nastoji poticati usvajanje održivije prakse u svakodnevnom životu. Institut producira i dvojezične videozapise o destinacijama koje su najreprezentativnije za teritorijalni identitet, bez ikakvih troškova za odabrane destinacije i distribuira ih u Brazilu i inozemstvu.
Što to konkretno znači za turiste, odnosno gurmane globetrottere? Prepoznajući kuhinje posvećene bioraznolikosti, lokalnoj proizvodnji i sljedivosti, Institut jača mrežu koja potiče održivi gastronomski turizam i inspirira transformacije u sektoru, ali i daje listu restorana u Rio de Janeiru i okolici koje se, zbog autentičnosti, jednostavno mora posjetiti.