LEGADO

Novi londonski hram španjolske kuhinje koji otkriva okuse o kojima nitko ne priča

07.12.2025 u 06:08

Bionic
Reading

Krajem kolovoza u Londonu je vrata otvorio Legado, drugi restoran chefice Nieves Barragána Mohacha u partnerstvu s grupom JKS Restaurants. Legado, što znači 'nasljeđe', duboko je osoban izraz Španjolske i njezine bogate regionalne kulture hrane iz srca vizionarske španjolske chefice.

Prikladno smješten u londonskom Shoreditchu, Legado je Nievesin kreativni dom, koji joj omogućuje podijeliti kulinarske ljepote svoje voljene Španjolske viđene kroz njezin osobni izraz. S više od dva desetljeća na čelu španjolske kuhinje u Londonu, Nieves je poznata po svojoj energičnoj prirodi u predstavljanju nekih od najznačajnijih jela njezine domovine, posluženih u restoranu Sabor s jednom Michelinovom zvjezdicom, smještenome u otmjenoj četvrti Mayfair.

Nieves Barragán Mohacho otvara svoj najosobniji projekt dosad

Međutim, Legado sada kreće dalje od poznatog, dopuštajući širem rasponu namirnica, manje poznatim jelima, regionalnim kulinarskim tradicijama i španjolskim obrtnicima koje Nieves obožava da zauzmu središnje mjesto u ponudi. S više od 60 mjesta u blagovaonici i prostorom za 16 osoba za šankom, Legado također predstavlja i Tabernu, namjenski bar i vanjsku terasu otvorenu cijeli dan, koja poslužuje tapase i pintxose (baskijska verzija tapasa).

'Španjolska gastronomska baština je nevjerojatna i s pravom je zaslužila priznanje u Londonu, kao i globalno. Njezine boje, okusi i mirisi duboko su ukorijenjeni u meni. Međutim, mnoga jela koja volim nikada nisam vidjela izvan zemlje i željela sam ih donijeti u London', objasnila je Nieves povodom otvorenja Legada.

Meso, more i majstori – filozofija namirnice kao duše kuhinje

Namirnice, uključujući njihove proizvođače, povijest i nasljeđe, u prvom su planu Nievesine vizije i same duše Legada. To počinje trančiranjem cijelih životinja, koje će se odvijati interno, u čast poljoprivrednika, životinja i regija koje ih uzgajaju. Janjetina, primjerice, dolazi iz Zamore, Lechazo de Castilla y León (zaštićena IGP-om, Indicación Geográfica Protegida), i provlačit će se kroz jelovnik, slaveći jela od Baskije do Mallorce.

Slično tome, odojak, simbol prosperiteta i obilja s korijenima koji sežu u rimsko doba, dolazi s nagrađivane farme Tabladillo el Cochinillo u Segoviji, pokrajini sjeverno od Madrida koja to slavi kao izvor regionalnog ponosa. Šunka stiže iz Señorío de Montanera - tvrtke DOP (Denominación de Origen Protegida), specijalizirane za 100% iberijske svinje koje slobodno lutaju dehesom (savanom hrasta) Extremadure, regije bez izlaza na more, na granici s Portugalom. Kao i kod mnogih odnosa u slučaju Legada, Señoríoina veza s Nieves je osobna, budući ju je njezina obitelj favorizirala tijekom cijelog djetinjstva. Mogućnost da se zalaže za te proizvođače izvor je velikog ponosa i značenja za nju.

More na tanjuru: hommage španjolskoj obalnoj tradiciji

Jednaka pozornost posvećena je i ponudi morskih plodova i ribe u Legadu, s jelovnikom koji slavi raznoliku obalnu kuhinju zemlje. Jela uključuju sitne, prozirne, hrskave mediteranske kozice, prelivene dimljenom paprikom i muškatnim octom, ili confit jastoga s čilijem i češnjakom na podlozi od tanko narezanih ružičastih krumpira, svaki prekriven jajetom stručno prženim na španjolski način, omogućujući toplom tekućem žumanjku da formira umak. Pečeni ulov dana poslužuje se u polovici porcije s ajada umakom iz Galicije, a gosti mogu birati između dijela kod glave, bogatog želatinom i omiljenog u mnogim zajednicama diljem Španjolske, ili nemasnijeg, laganijeg repnog dijela.

Jela od povrća i salata uključivat će Legado sendvič (složeni, dvodnevni proces, napravljen od blitve, cecine (sušeno meso) i dimljenog sira, prženog u krušnim mrvicama, što chefici predstavlja dragu uspomenu iz kuhinje njezine bake. Sezonski specijaliteti će, recimo, uključivati tradicionalnu valencijsku fideuàu, napravljenu od kratkih, tankih rezanaca koji zamjenjuju tradicionalnu rižu za paellu.

3-sip cocktails_LEGADO-1034
  • 25.7.16 LEGADO-838
  • Arroz de marisco_LEGADO-551
  • Cantabrian anchovy, smoked cheese brioche_LEGADO-183
  • Confit lobster, fried eggs & potatoes_LEGADO-489
Legado Izvor: Legado / Autor: Promo

Deserti kao putovanje kroz godišnja doba

I na koncu, deserti su usredotočeni na sezonske favorite, poput ljetnih marelica pretvorenih u reski sorbet, posluženih s lagano gaziranim bademovim mlijekom i bogatim uljem ružmarina.

Obroci u Legadu osmišljeni su tako da započnu s tri pića, izborom od pet sezonski promjenjivih koktela na bazi povrća i voća koji se poslužuju ohlađeni, ali bez leda. Stvoreni su tako da nježno pripreme nepce za nadolazeći obrok. Ta se pića poslužuju u malim keramičkim čašama, a koje predstavljaju različite regije u zemlji.

Vinska karta sa 150 etiketa slavi kako tradicionalne i nove regije, ali i stilove vina, predstavljajući najbolje iz Španjolske. Moderni klasični i manufakturni proizvođači koji rabe povijesne prakse minimalne intervencije u proizvodnji vina tu su zastupljeni uz male proizvođače koji se zalažu za oživljavanje zaboravljenih autohtonih sorti grožđa. Klasična fina vina uključivat će Bodegas Muga, s vertikalom njihovih berbi Prado Enea, te širok raspon Bodegas Lopez de Heredia. Također je uključen i izbor španjolskih otočnih vina i šest različitih gastronomskih rosadosa.

Vinska karta kao udžbenik španjolskog terroira

Nadalje, rotirajući izbor od 18 vina na čaše gostima omogućava istraživanje široke lepeze uzbudljivih stilova i sorti grožđa. Predstavljen je opsežan popis sherryja, uključujući rijetke pojedinačne boce, artisan bodegas, en rama stilove i ekskluzivne boce Bodegas Lustau iz njihove linije Almacenista. Sažet, ali raznolik izbor pjenušavih vina iz Cave, Corpinnata i tradicionalne metode txakolija, kao i suha nealkoholizirana bijela vina iz Jereza, koja predstavljaju rastući trend sorte grožđa palomino, pružaju gostima stalno promjenjiv izbor i raznolikost tijekom cijele godine, koja će pratiti jela Legada.

Prostor koji priča priču: zelena, terakota i dvostruka visina

Elementi dizajna usredotočeni su na suvremenu paletu zelene, gipsane ružičaste i terakote, koje se ponavljaju i naglašavaju prostor u različitim oblicima. Dramatičan prostor dvostruke visine glavne blagovaonice sa 64 mjesta preplavljen je prirodnim svjetlom tijekom dana, s izloženim originalnim londonskim zidovima duž jedne strane i izložbenim vinskim prostorom s druge, iskorištavajući u potpunosti proširenu elevaciju, otkrivajući nevjerojatna vina koja se nude.

Otvorena kuhinja okružena je prostranim šankom za sjedenje do 16 gostiju. S dvije ručno izrađene peći izrađene po mjeri (jedna za janjetinu, druga za svinjetinu), koje su na licu mjesta postavili specijalizirani majstori iz poznate španjolske tvrtke Hornos Jumaco Maestro u Madridu, šank pruža savršena sjedala u prvom redu za promatranje rada kuhara. Prostrani ulaz na jednom kraju krasi izlog s dnevnim izborom ribe i morskih plodova, dok se na drugom kraju nalaze bar i izložene delikatese.

Otvoren cijeli dan od 12 do 22:30, poslužujući pića, tapase i pintxose, bar Legado Taberna ima 15 unutarnjih sjedala s primamljivim pogledom na restoran i kuhinju te 18 vanjskih sjedala na zaštićenoj terasi.