vaša oaza mira

Riješite se viškova i nereda: Pretvorite spavaću sobu u pravo utočište

01.11.2023 u 20:30

Bionic
Reading

Čak i najmanja spavaća soba može postati oaza mira i opuštanja uz nekoliko jednostavnih strategija za organizaciju

Spavaće sobe tako lako postaju prostor za odlaganje bezbrojnih (nerijetko suvišnih) predmeta stvarajući nepotreban nered i zagušujući prostor koji je namijenjen odmoru i kvalitetnom snu.

No, logično je i da ćemo teško dohvatiti željeni revitalizirajući san i stanje opuštenosti ako smo okruženi razbacanim stvarima, s kojima često niti ne znamo što bismo.

Rješenje? Kvalitetnija organizacija prostora u kojem je baš svaka stvar na svojem mjestu, a vama ostaje prostorija koja postaje prava oaza mira i vaše istinsko utočište!

Maknite sve što ne pripada spavaćoj sobi

Za početak, maknite sve što ne pripada u ovu prostoriju; od prljave robe preko dječjih igračaka do odjeće kojoj je mjesto u ormaru.

'Kreirajte pravila koje ćete stvari držati izložene u spavaćoj sobi - odjeću, nekoliko knjiga, preparate za njegu kože? Ili možda želite ovdje držati i stvari koje su vam potrebne za posao? Što god odabrali, važno je da uvijek znate zašto to držite u spavaćoj sobi i na koje mjesto ono pripada', pojašnjava Joanna Brumberger, stručnjakinja za organizaciju interijera.

Shvatite vlastiti (i partnerov) stil organizacije

'Jedan od najvećih izazova klijenata jest kada partneri nemaju istu viziju organizacije prostora. Ključ je u razumijevanju vlastitih i tuđih želja te kreiranju zajedničkog plana održavanja prostora čistim', kaže Brumberger.

Savjetuje kako je dobro početi od odlaganja odjeće i dogovoriti se hoćete li je odmah pospremati u ormar ili biste radije imali odvojen kutak namijenjen njenom odlaganju, a potom možete zajednički dogovoriti što ćete odlagati na pojedine stolove i ormariće.

Raščistite ormar i pod

Odjeća zauzima gotovo najviše prostora u spavaćoj sobi te nerijetko završava bačena na krevet ili neuredno nagomilana u ormaru. Stoga, krenite od najjednostavnijeg i riješite se svega što vam ne treba!

Reciklirajte odjeću koja ima nepopravljiva oštećenja i neuklonjive mrlje, a komade koji više nisu dio vašeg stila poklonite ili donirajte.

'U ormare i ladice stavite samo onu odjeću koja vam trenutno pristaje, koju volite nositi i koja je sastavni dio vaših dnevnih kombinacija. Ako imate više stvari koje se nadate nositi u nekim prilikama u budućnosti, uredno ih pospremite na kraj ormara, u podrum ili ispod kreveta i tako oslobodite mjesta za omiljene komade', napominje stručnjakinja, uz dodatak kako puno prostora možemo uštedjeti uz vertikalne vješalice i police.

Za kraj, u slučajevima kada baš nigdje nema mjesta, skloni smo odlagati stvari na pod te se ondje u trenu nakupe papiri, obuća, torbe i razna roba. No, tek s čistim podom možete računati na prozračnu i umirujuću sobu, naglašava Baumberger.

Gdje s kozmetikom?

I dok se većina kozmetike nalazi u kupaonici, nemali je broj proizvoda koji će završiti na noćnom ormariću. Provjerite sve kojima je istekao rok i uklonite one koje ne koristite dovoljno često da biste ih držali uz uzglavlje pa ostavite tek one za koje znate da su vam nužni u svakodnevnoj primjeni.

Jednom kada odlučite gdje se što nalazi u spavaćoj sobi, možete birati pripadajuće vješalice, košare i kutije za odlaganje kako biste postigli osjećaj sklada i pripadnosti.

Birajte zatvorene komade namještaja

Ako spavaću sobu koristite i kao kućni ured, birajte stolove s ladicama kako biste što više stvari mogli skloniti s vidljivog mjesta na kojem bi vas inače podsjećale na sve zadatke koje tek trebate napraviti.

Računajte na to da će zatvoreni ormari i komadi za odlaganje stvari uvijek izgledati urednije od staklenih ili otvorenih te ćete u njima, u krajnjem slučaju, lakše 'sakriti' nered i nagomilanost odjeće.

Za kraj, kako bi vaša spavaća soba ostala pravo utočište, zakažite raspored čišćenje koji će prevenirati nagomilavanje i pretrpanost, a vašu omiljenu prostoriju održati čistom, prozračnost i besprijekorno umirujućom.