I PREHRANA UTJEČE

Riješite se neugodnog mirisa tijela

05.03.2009 u 10:26

Bionic
Reading

U pubertetu se tijelo razvija, a žlijezde ubrzano obavljaju svoj posao, pa tako nastaju neugodni tjelesni mirisi. Da bi se mirisi ublažili, važno je redovito provoditi higijenu, ali i paziti na prehranu

Tjelesni miris zapravo je individualna stvar i na njega utječu spol, raspoloženje, zdravstveno stanje, uzimanje lijekova, ali i genetika. Dok na neke stvari ne možemo utjecati, na neke, kao što je prehrana, možemo. Dokazano je, naime, da neka hrana izaziva neugodniji miris tijela.

Uz ovo je zanimljivo istaknuti da je čovjek zapravo jedino živo biće koje želi sakriti svoj prirodni miris i uvijek ga kamuflirati parfemima ili deodorantima. Čini se da je ovo baš svojstveno čovjeku jer u ostatku živog svijeta svi organizmi zapravo koriste svoj prirodan miris ili za privlačenje partnera ili za tjeranje neprijatelja.

Kada se radi o hrani, a sami odlučujemo hoćemo li je konzumirati i koju ćemo izabrati, evo što izaziva snažniji i neugodniji miris tijela. Ako se ljudi često odmiču od tebe, možda im je baš tvoj miris tijela neugodan, a takav je jer jedeš mnogo hrane koja ga izaziva.

Crveno meso
Crveno meso izaziva neugodan miris tijela, posebice ako je još i pomiješano s lukom. Često je crveno meso teže probavljivo i pravi zastoje u probavi, zbog čega se razni toksini ispuštaju u krvotok i izazivaju neugodan miris cijelog tijela.

Luk i drugi začini
Mnogo luka, i crvenog i bijelog, izaziva karakterističan, jak i neugodan miris kojeg osoba koja ove namirnice često jede najčešće nije ni svjesna te ga sama ne osjeća. Osim luka, i neki začini izazivaju vrlo neugodan miris tijela.

Riba
Vjerojatno ti je poznat riblji vonj koji nije karakterističan samo za ribarnice, već ovako mirišu i neke osobe koje susrećeš. Taj karakteristični smrad tijela izaziva veća konzumacija ribe i ribljih proizvoda, jetrica, ali i jaja.

Rafinirane namirnice
To su gotovi proizvodi bogati hidogeniziranim biljnim uljem, šećerom te bijelim brašnom. Slastice prepune ovih namirnica mogle bi biti razlog neugodnog mirisa tijela, posebice ako ih unosiš bez ikakvog plana i programa.

Alkohol
Dakako, alkohol, posebice njegova pretjerana konzumacija, izaziva neugodan miris tijela. Osim njega, i pretjerano uživanje u kavi utječe na neugodniji miris.

Što napraviti?

Trebaš jesti laganiju hranu i hranu bogatu vlaknima, primjerice povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke.

Patiš li od neugodnog mirisa tijela koji ne može riješiti ni redovito tuširanje ni omiljeni miris, pokušaj prestati s unosom jedne od navedenih namirnica na nekoliko dana i tako redom dok ne otkriješ koja namirnica kod tebe uzrokuje neugodan miris.

Ako ni eliminiranje svih namirnica ne donosi rezultate, moguće je da imaš problema sa zdravljem i najbolje je posjetiti svog liječnika. Naime, neugodan miris tijela mogu uzrokovati i gljivice te problemi s jetrom i bubrezima.