MIRISNI GALETTE

Recept za najjednostavniji kolač s jabukama: Savršen izbor za lijene hladne dane kad se zaželite nečeg slatkog

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 17.11.2018 09:31
  • Objavljeno 17.11.2018 u 09:31
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Za pripremu ove poslastice potrebno je uložiti jako malo truda i još manje novca, budući da sve potrebne namirnice vjerojatno već imate u kuhinji. Galette s jabukama je neodoljiv u svojoj jednostavnosti, a ako vam dosadi u kombinaciji s jabukama, uvijek ga možete zamijeniti s nekim drugim voćem

Galette s jabukama lakoćom će napraviti i potpuni početnik u kuhinji ukoliko kupi gotovo prhko tijesto. No, zaista nije teško napraviti ga od 'nule'.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

  • 180 g brašna
  • 2 velike žlice šećera
  • ¼ čajne žličice soli
  • 110 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadiće
  • ¼ šalice kiselog vrhnja
  • Žlica hladne vode

Za nadjev:

Priprema galetta s jabukama: Lakše od ovoga ne može

Priprema galetta s jabukama: Lakše od ovoga ne može

Izvor: Profimedia / Autor: NN

  • malo cimeta, naribane limunove korice
  • 75 g smeđeg šećera
  • 3 veće jabuke ili 4 srednje jabuke, oguljene i narezane na tanke kriške
  • veliki žumanjak izmiješan s velikom žlicom hladne vode
  • šećer u prahu za posipanje
  • po želji kolač možete posuti nasjeckanim lješnjacima, bademima ili orasima
Može se peći na ravnom plehu na papiru za pečenja ili u plitkoj posudi za pečenje

Može se peći na ravnom plehu na papiru za pečenja ili u plitkoj posudi za pečenje

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Priprema:

Izmiješajte suhe sastojke, brašno, šećer i sol, dodajte im ohlađeni narezani maslac, kiselo vrhnje i vodu te sve zajedno kratko zamijesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju pa stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.

Pećnicu zagrijte na 200°C . Lim u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.

Pripremljeno tijesto lagano razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara te ga prebacite na papir za pečenje.

U zdjeli izmiješajte šećer i cimet. Narezane jabuke posložite u središte tijesta, a četiri centimetra od ruba neka ostanu prazna. Pospite ih šećerom, naribanom koricom limuna i cimetom te zarolajte krajeve prema unutra. Razmućenim žumanjkom premažite rub i pospite s malo šećera.

Po želji kolač možete posuti nasjeckanim lješnjacima, bademima ili orasima.

Galette se treba peći oko 45 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a jabuke omekšaju.

Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.

TPORTALOVA SLATKA KUHARICA

Recepti za slasne torte i kolače koji će razveseliti ukućane i goste

Pogledaj galeriju
17

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!