kulinarske tajne

Recept koji uspije svaki put: Ovo je tajna savršeno hrskavih prženih krumpirića

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 25.06.2021 11:15
  • Objavljeno 25.06.2021 u 11:15
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Oksana Bratanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ispeći pomrit kod kuće može na prvu izgledati vrlo jednostavno, no nerijetko se dogodi da umjesto neodoljivo hrskavih dobijete meke i gnjecave krumpiriće. Evo u čemu se krije tajna krumpirića koji su savršeno hrskavi i zlatno smeđi izvana te sočni i meki iznutra

Rijetko tko može odoljeti ukusnim krumpirićima, a premda se, u osnovi, radi o vrlo jednostavnom receptu, nevjerojatno je koliko je ponekad teško dobiti hrskave pržene krumpiriće. U domaćoj verziji nerijetko ispadnu gnjecavi i meki. Srećom, postoji recept s kojim je uspjeh siguran.

Potrebni sastojci:

  • 6 krumpira
  • 2 l ulja od kikirikija ili suncokreta
  • Sitna sol

Postupak:

Ogulite krumpire i poravnajte bočne stranice i krajeve. Izrežite uzdužno na kriške debljine pola centimetra, a zatim na štapiće duljine 10 centimetara. Narezane krumpire stavite u posudu s vodom te stavite u hladnjak na minimalno četiri sata ili do maksimalno 24 sata. Nakon što krumpir odstoji, ocijedite ga i rasporedite na čistu kuhinjsku krpu i dobro ga osušite tapkajući ga drugom, suhom krpom.

Na dva lima za pečenje stavite dupli sloj kuhinjskih ručnika i na svaki stavite rešetku za hlađenje. Zagrijte dvije litre ulja u velikoj posudi na umjerenoj vatri. Temperatura treba biti oko 150 stupnjeva, a to provjerite kuhinjskim termometrom. Krumpir pržite u serijama tako da ga stavite u mrežicu za prženje i spustite u ulje. Temperatura će prilikom uranjanja krumpira drastično opasti, na oko 120 stupnjeva te će se kasnije nastaviti penjati. Krumpire u mreži malo promiješajte kako bi se odvojili. Krumpire pržite dok ne omekšaju, a prije nego li ih izvadite uzmite jedan krumpirić i prepolovite na pola. Krumpire pržite oko 3 minute te ih izvadite prije nego li poprime smeđu boju.

Pečene krumpire prebacite na jedan od pripremljenih limova za pečenje i stavite ih da se cijede u jednom sloju. Prije nego li stavite peći novu turu krumpira, pustite da se ulje ponovno zagrije na 150 stupnjeva.

Krumpir se također može blanširati i ostaviti da se ocijedi na pripremljenim pločama za pečenje 4 sata u hladnjaku. U tom slučaju ulje zagrijte na 180 stupnjeva te pržite u serijama oko četiri- četiri i pol minute. Nakon pečenja krumpir posolite i uživajte u hrskavim zalogajima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!