EFEKTNA RJEŠENJA

Rasvjetom do željenog ugođaja

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svjetlosni efekti su neizostavan element kreiranja prostornih ugođaja. Primjenom različitih vrsta i načina osvjetljenja, prostor mijenja svoj karakter i doživljaje. Vrsta izvora svjetlosti, sjene, boje, kut i jačina rasprostiranja samo su neki od elemenata koji je karakteriziraju i određuju način na koji definira ugođaje u prostoru

Ovisno o njima, prostor će biti intiman, naglašen, temperamentan, romantičan, svečan, raskošan... Primjenom različitih vrsta rasvjete moguće je ostvariti sve nabrojene ugođaje i na taj način istom prostoru dodijeliti različite karaktere.

www.apartmenttherapy.com

www.apartmenttherapy.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bojom svjetlosti može se nadomjestiti željena boja zidova

Ovo je posebno zanimljivo svima koji imaju potrebu za čestim promjenama unutar stambenog prostora jer će ih igrom svjetlosti postići na najjednostavniji i najjeftiniji način. Umjesto izmjene komada namještaja ili ličenja zidova, prostor obogatite novim rasvjetnim tijelima koja će biti dekoracija u vrijeme kad se ne koriste kao rasvjeta, a moćno sredstvo ispunjavanja i definiranja prostora u večernjim satima.

Bojom svjetlosti možete nadomjestiti željenu boju zidova. Primjenom lampi s usmjerenim obojanim snopom svjetlosti prema gore dobit ćete projekciju željene boje na segment ili kompletan zid. Na taj će način bijeli zid u večernjim satima imati novi kolorit, pa će i prostor poprimiti drugi karakter. Varijacije na ovu temu su nebrojene, kao i efekti koji se mogu postići.

Osim primjene rasvjetnih tijela poput stolnih i stojećih lampi, koji su mobilni u prostoru, zanimljiva rješenja se mogu postići primjenom zglobnih reflektora s reguliranjem jačine i kuta rasprostiranja svjetlosti. Na ovaj način možete svjetlom naglasiti važne elemente u prostoru poput umjetničkih slika i skulptura, antiknih komoda, kutaka oplemenjenih zelenilom i vodom... Stvaranje naglasaka u interijeru, pojačanih svjetlosnim efektima, odličan je način kreiranja različitih ugođaja jer naglaske možete mijenjati prema želji.

www.apartmenttherapy.com

www.apartmenttherapy.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Naglasci u interijeru lako se postižu svjetlosnim efektima

Svjetlost, kao dekorativni i funkcionalni element prostora, može u potpunosti biti integrirana u vertikalnu zidnu ili horizontalnu podnu plohu. Ovo su osobito efektna rješenja čiji se izražaj pojačava bojama ploha u koje se ugrađuju.

Bijela svjetlost koja se raspršuje iz obojane podloge stvara dinamične ugođaje, a ona iz bijele - izuzetno elegantne i svečane.

Jednostavna, ali u krajnjem doživljaju ekshibicionistička rješenja, postižu se indirektnom rasvjetom koja može biti ugrađena dijelom ili duž cijelog dominantnog zida u prostoru. Poseban efekt stvara ugradnja mutnog stakla ili pleksiglasa koji propušta indirektnu rasvjetu usmjerenu gore ili dolje, te tako cijeli zid ili određeni segment postaju svjetleća ploha u prostoru. Priča ide dalje primjenom svjetlosti u određenim bojama, koje možete regulirati prema željama.

www.apartmenttherapy.com

www.apartmenttherapy.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izuzetni svjetlosni efekti postižu se primjenom LED rasvjete

Izuzetni svjetlosni efekti postižu se primjenom LED rasvjete, koja gotovo nema ograničenja u svojoj primjeni. Integrirana je u rasvjetna tijela, ugrađuje se u podove, zidove, stropove, namještaj, primjenjuje se u eksterijerskim rješenjima, a dobro nadomješta prirodnu svjetlost u prostorima gdje je smanjena ili je uopće nema. Preporučuje se njezina primjena svim ljubiteljima sobnog bilja kojima zbog nedostatka Sunčeve svjetlosti ono ne uspijeva.

Igru svjetlosti možete ostvariti njezinom ugradnjom u pojedine elemente namještaja ili dijelove kupaonske opreme. Kupaonica obogaćena svjetlosnim efektima pojačat će doživljaje dok se opuštate ležeći u kadi ili masirajući pod tušem. Integrirana rasvjeta mora biti popraćena osnovnom, najčešće centralnom - iz funkcionalnih razloga, no u trenucima opuštanja, uživajte isključivo u ovoj dekorativnoj, koja je tu samo iz jednog razloga – zbog pojačavanja kvalitetnih prostornih doživljaja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.
Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi