PONOVO JE IN

Raštika - zdrava i jeftina namirnica koja je othranila generacije

10.11.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Tražite li ovih dana koje bi povrće organizmu dalo dovoljno minerala i vitamina, a da za nj ne trebate izdvojiti puno novca – odaberite raštiku

Jesen je već dobrano odmakla i zima se bliži pa je svježeg povrća koje nema pretjeranu cijenu sve manji izbor. No raštika je jedna odlična namirnica za koju sigurno znate ako dolazite iz južnih dijelova Hrvatske jer se u tom području još dan danas priprema na razne načine. Inače se to zeljasto povrće u našim krajevima naziva još i rašćika, raštan ili lisnati kelj. Dostupna je cijele godine, ali najbolja je od studenog do travnja, odnosno, taman je počelo njezino vrijeme i treba je iskoristiti. Nekada se pripremala sa suhim mesom, ali danas se može pripremiti i na brojne druge načine od sarme do kuhanja na lešo.

Tako malo kalorija, a puno zdravlja

U davna vremena raštika se smatrala sirotinjskom hranom, ali prema novijim istraživanjima jednako je zdrava kao i brokula, ako ne i bolja. U zemljama poput Velike Britanije do prije nekoliko godina raštika je bila potpuno nepoznata, no sada se bilježi rast prodaje. Sve je započelo s nama jako dobro poznatim keljem koji su počele hvaliti zvijezde poput glumice Gwyneth Paltrow, a sada su otkrili i raštiku te shvatili da mnogobrojna istraživanja pokazuju koliko je odlična za zdravlje.

Smatraju je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu jer je bogata vitaminima i mineralima, a sadrži posebno velike količine vitamina A i kalcija. Usto sadrži vitamin C, sve vitamine iz skupine B te vitamin E.

Zahvaljujući mineralima poput cinka i mangana, ima snažna antioksidativna svojstva, a tu su i lutein te zeaksantin koji blagotvorno djeluju na zdravlje očiju. Druga pak istraživanja pokazuju da snižava krvni tlak pa se preporučuje svima onima koji imaju problema sa srcem i krvnim žilama. Osim toga izvor je folne kiseline pa je odlična za trudnice. Ova čudesna kupusnjača odlična je i u zaštiti zdravlja jetre jer sadrži glukozinolate i metil cistein sulfokside koji neutraliziraju toksične tvari. Nadalje, znanstvenici su otkrili kako je zahvaljujući izotiocijanatima raštika odlična u prevenciji karcinoma pa da čak može potisnute razne tumore. I uza sve to, prosječan obrok raštike ima svega 49 kalorija.

Kuhanje s raštikom

Budući da raštika ima pomalo gorkast okus, potrebno ju je kuhati, ali ne dulje od pet minuta jer će izgubiti svoje vrijedne sastojke. Najbolje je kuhati u vodi ili na pari, a može se pripremati kao varivo, juha ili jelo na lešo.

Za jelo se koristi lišće raštike koje mora biti čvrsto i žarke zelene boje. Uvijek je bolje odabrati onu s manjim lišćem jer je ukusnija i ima slađi okus. Raštiku koju niste skuhali pospremite u hladnjak, ali je nemojte prati jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.