KRAJ AGONIJE

Raf Simons naslijedit će Johna Galliana u Dioru

10.04.2012 u 09:25

Bionic
Reading

Modna kuća Christian Dior potvrdila je da će Raf Simons zamijeniti Johna Galliana na mjestu kreativnog direktora

Ovo je imenovanje došlo nakon više od godinu dana glasina u kojima se spekuliralo najjačim imenima mode, a sve nakon što je Galliano smijenjen zbog antisemitskih komentara koje je izjavio u jednom pariškom baru. Raf Simons bivši je kreativni direktor kuće Jil Sander, a novu će ulogu preuzeti od srijede.

Francuska modna kuća u priopćenju je objavila kako se nada da će Simons nadahnuti i pokrenuti brend u 21. stoljeću. 'Kad sam prvi prvi put čuo da bih mogao doći u Dior, pomislio sam To dobro zvuči', izjavio je Simons za New York Times. Simonsovim imenom se počelo spekulirati u veljači, nakon vijesti da će kreator napustiti Jil Sander kako bi napravio mjesta za povratak osnivačice te modne kuće.

Diorov izvršni direktor u listopadu je prošle godine izjavio da bi potraga za Gallianovim nasljednikom mogla trajati mjesecima, no čini se da je Dior započeo pregovore sa Simonsom samo nekoliko tjedana kasnije. U međuvremenu se u medijima spekuliralo o Lanvinovom kreativnom direktoru Alberu Elbazu, zatim o Marcu Jacobsu, pa o Stefanu Pilatiju koji je napuštao Yves Saint Laurent o njegovu nasljedniku Hediju Slimanu, a na popisu je kratko bio i Christopher Kane.

Kada se prošle godine pročulo da bi Simons mogao voditi Dior, modna je industrija bila iznenađena budući da je ovaj poznat po minimalističkom dizajnu za Jil Sander i u potpunoj je suprotnosti s Gallianovom raskošnom estetikom. Galliano sada radi za svoj vlastiti brend koji je u vlasništvu modnog giganta LMVH-a, koji drži i Dior.

Poznavatelji prilika procjenjuju da će se inovativni duh novog kreatora dobro uklopiti u kuću Dior. 'Na mene najjači utjecaj imaju prvih deset godina Diorova rada, kad je bio izuzetno inovativan tijekom kratkog vremenskog razdoblja. Sredina 20. stoljeća je razdoblje koje me jako zanima, bez obzira je li riječ o modi, arhitekturi ili umjetnosti', kazao je Simons koji se veseli izazovu da ponovno promišlja visoku modu.

Nakon što je Galliano dobio otkaz u Dioru, njegov dugogodišnji suradnik Bill Gaytten imenovan je privremenom zamjenom te je dizajnirao dvije kolekcije za tu kuću. Njegova prva haute couture kolekcija za 2011. doživjela je žestoke kritike, nešto je bolje prošao sljedeće godine, ali je bilo jasno da ta modna kuća treba novog lidera.

Unatoč nedostatku iskustva, Simons je istaknuo da mu je jasna privlačnost visoke mode. 'Nisam jedan od onih koji će reći da houte couture više nema smisla više jer danas sve mora biti dostupno', prenosi Daily Mail.