TAJNE KUHINJE

Radite li i vi ove najčešće greške prilikom pripremanja češnjaka?

23.09.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Češnjak je jedan od najpopularnijih začina u svakodnevnoj kuhinji bez kojeg ne možemo zamisliti ukusne umake za tjesteninu ili druga ukusna jela ili priloge

Čarobni češnjak će dati posebnu notu mnogim jelima pa nije čudo da je vrlo čest sastojak u mnogim jelima. Osim toga, to je povrće poznato po svojim zdravstvenim blagodatima, osobito kad je u pitanju bildanje imuniteta što nam je itekako potrebno u ovom periodu borbe protiv koronavirusa.

Prilikom njegove pripreme treba se pridržavati nekoliko važnih savjeta. Evo koje su najčešće greške:

1. Izbor češnjaka: Uvijek birajte češnjak tijekom njegove sezone koja traje od ljeta do rane jeseni. Birajte primjerke koji su svijetli i čvrsti, na dodir bi trebali biti suhi, ali nikako smežurani. Izbjegavajte proklijali češnjak koji može ukazivati ​​na to nije bio pravilno uskladište ili je možda već prošlo njegovo najbolje vrijeme, pa izbjegavajte glavice s malim zelenim izbojima.

2. Pogrešno skladištenje češnjaka: Čuvajte češnjak na suhom i tamnom mjestu s puno cirkulacije zraka na sobnoj temperaturi. Zrak će spriječiti da češnjak prerano nikne ili se pokvari. Češnjak možete držati i u papirnatoj ili mrežastoj vrećici kako biste održali suho i hladno okruženje. Ako se pravilno čuva, češnjak može trajati nekoliko mjeseci. Međutim, kad jednom počne klijati, brže će se pokvariti. Svakako izbjegavajte držanje u hladnjaku ili zamrzavanje češnjaka jer to može pokvariti i teksturu i okus.

3. Pogreške pri pripremi: Što više nasjeckate ili režete češnjak, to se više oslobađa alicin i oporiji je okus. Pa ukoliko tražite blažu notu češnjaka (recimo, za umake), grubo nasjeckajte češnjeve na velike komade koje ćete ubaciti u jelo. S druge strane, ako je vaš cilj dati snažan okus češnjaka u jelo, zdrobite ga u dobrilici za češnjak što će povećati njegovu notu. No koji god oblik češnjaka odaberete uvijek pazite da komadići budu ujednačeni u obliku i veličini. To će osigurati da se češnjak skuha jednoliko, bez dijelova koji se neće skuhati ili onih prekuhanih....

4. Prekuhavanje: Unatoč onome što ste možda čuli, nije potrebno prvo pirjati češnjak u vrelom ulju kako biste oslobodili sav njegov potencijal okusa; zapravo, ovo upravo riskira njegovo sagorijevanje. Umjesto toga, češnjak sačuvajte za kasnije u procesu kuhanja, na primjer kada radite umak, u trenutku kad je sve spremno za dodavanje tekućine ili kad su proteini ili povrće koje oduzimaju više vremena u procesu pripreme već skuhani. To će dopustiti da češnjak otpustiti svu svoju čaroliju okusa, a da ne izgori i postane žut i hrskav.

5. Vrsta češnjaka: Iako nam se čini kako prilikom pripreme češnjaka nemamo što pogriješiti, stvari ipak nisu toliko jednostavne. Iako ćete možda biti u iskušenju da se odlučite za prethodno oguljenu, mljevenu ili pripremljenu pastu od češnjaka ili pak sušeni češnjak, chefovi savjetuju da je najbolje držati se obične svježe glavice češnjaka za najautentičniji okus. Naime, nakon što se češnjak usitni ili ukloni iz izvorne lukovice, aroma i okus počinju se mijenjati, te s vremenom slabe.