PERVERZIJA U DUBAIJU

Prva plaža s pijeskom koji hladi noge

15.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Prva hlađena plaža na svijetu sagradit će se u luksuznom hotelu, a gdje drugo nego u Dubaiju, poznatom po neobičnoj i domišljatoj arhitekturi

Revolucionarna plaža bit će smještena nedaleko od novog hotela Palazzo Versace. Ispod pijeska će se nalaziti cijeli sistem cijevi koje će upijati toplinu, a na plaži će se nalaziti i divovski ventilatori koji bi turistima trebali osigurati ugodno izležavanje na suncu na 40-50 Celzijevih stupnjeva, što je uobičajena ljetna temperatura u Dubaiju.

'Usisavat ćemo vrućinu iz pijeska i hladiti ga tako da se može ugodno ležati na njemu. To je luksuz koji si vrhunski klijenti žele priuštiti', objasnio je predsjednik hotel Soheil Abedian razlog zbog kojeg su se odlučili na taj revolucionaran potez.

Hotel bi se trebao otvoriti krajem iduće godine ili početkom 2010, a cijelog će ga kontrolirati termostati koji će idealnu temperaturu održavati u svim njegovim unutarnjim i vanjskim prostorima, kao i u bazenima.

Naravno, ta je vijest naišla na poprilično oštre reakcije udruga za zaštitu okoliša koje se protive tako velikoj potrošnji energije potrebnoj za hlađenje vanjskih prostora oko hotela. Procjenjuje se da svaki stanovnik Dubaija godišnje u zrak ispusti oko 44 tone ugljičnog dioksida, a uz ovakve projekte ta će emisija biti još i veća.