korisno je znati

Produljite im rok trajanja: Koje voće i povrće treba čuvati u hladnjaku, a koje na sobnoj temperaturi?

25.02.2022 u 13:36

Bionic
Reading

I dok određene vrste voća i povrća je nužno čuvati u hladnjaku, neke sorte bez problema možete držati bilo gdje imate mjesta – na kuhinjskom pultu, smočnici, ladici ili balkonu. Ovo su osnovna pravila čuvanja voća i povrća koje je dobro imati pri ruci, posebice ako ste ograničeni prostorom

Svježe voće i povrće hranjivo je i ukusno, bilo domaće ili kupljeno. No, također je i kvarljivo, stoga je pravilno skladištenje od iznimne važnosti. Naime, namirnicama se tako produljuje rok trajanja, maksimalno se iskorištavaju sezonski proizvodi i smanjuje bacanje hrane. Određene vrste voća treba odmah staviti u hladnjak, ali druge vrste možda neće dozrjeti na hladnom pa ih je najbolje držati na pultu, a nakon toga staviti na hladno. Neko povrće treba biti na hladnom, dok drugo najduže traje ako je čuvano na mračnom i prozračnom mjestu. Postoji mnogo varijacija, stoga je poprilično korisno znati što kamo ide i zašto.

Voće koje se ne smije čuvati u hladnjaku

Marelice, avokado, banane, kivi, mango, dinje, nektarine, papaja, marakuja, breskve, kruške, kaki jabuke, ananas, trputac, šljive i dunja nastaviti će dozrijevati ako ih čuvate izvan hladnjaka. Kada je savršeno zrelo, ovo voće možete staviti u hladnjaku na nekoliko dana kako bi im malo produljili rok valjanosti. I za one koji pitaju; da, čak i banane kojima čak i kora može pocrniti, a voće će unutra ostati nepokvareno.

Povrće koje se ne smije čuvati u hladnjaku

Češnjak i luk (ali ne i mladi luk) koji su još u ljusci mogu ostati na pultu ili u smočnici, ali nakon što su oguljeni ili izrezani, držite ih zamotane u hladnjaku. Čuvajte ih odvojeno od krumpira, jer krumpir ispušta manje količine etilena koji može uzrokovati nicanje luka.

Krumpir, slatki krumpir i yuca (manioka) ne smiju se držati u hladnjaku. Ove škrobne gomolje čuvajte na hladnom, tamnom, prozračnom mjestu, složene u posudi ili kantama, ali ne u plastičnim vrećicama (to će potaknuti nakupljanje vlage i potaknuti nastanak pljesni i početak truljenja).

Rajčice, koje su tehnički voće, treba ostaviti na u smočnicu, čak i kada su zrele jer ohlađene će izgubiti okus. Zimske tikve, odnosno tikve s tvrdom korom kao što su butternut, hokaido i špageti tikva mogu ostati bez problema izvan hladnjaka.

Voće koje treba čuvati u hladnjaku

Dakle, koje voće i povrće treba držati na hladnom? Prvo, neke opće smjernice za držanje voća i povrća u hladnjaku: Za organizaciju i bolje očuvanje hrane u vašem hladnjaku, koristite zasebne plastične vrećice za višekratnu upotrebu ili još bolje (za planet), plastične posude s poklopcem ili lagane posude od nehrđajućeg čelika.

Nemojte kombinirati voće i povrće u jednoj posudi, jer etilen koji ispušta neko voće (kao što su jabuke, breskve i kruške) može pokvariti određeno povrće (posebno su osjetljive salata i kupusnjače). Određene skupine proizvoda mogu se skladištiti zajedno: korjenasto povrće s uklonjenim lišćem, poput cikle, rotkvice i repe, može se kombinirati u jednom spremniku. Različiti agrumi također se mogu držati zajedno Listovi salate (od zelene salate do azijskog zelenila) mogu se pomiješati i zatvoriti u istu posudu. Većina povrća (suho, nikad mokro) može se zamotati ili čvrsto zatvoriti u spremnik po izboru. Uz iznimku mekog bobičastog voća, cijelo voće je bolje čuvati u nezatvorenoj posudi.

Jabuke koje namjeravate malo dulje čuvati (duže od tjedan dana pa do nekoliko mjeseci) treba držati na hladnom. Ne morate ih zamotati, ali obzirom da ispuštaju etilen poželjno je ostale namirnice držati odvojeno.

Meke bobice brzo se kvare tako da ih je preporučljivo pojesti u roku od nekoliko dana od kupnje. U međuvremenu ih držite na hladnom i perite ih tek neposredno prije konzumacije. Na popisu bobičastog voća nalaze se kupine, borovnice, brusnice, ribizli, grožđe, jagode i maline.

Trešnje treba držati u hladnjaku, u otvorenoj posudi. Što se tiče citrusa, neki zagovaraju držanje na sobnoj temperaturi, no čuvani u hladnjaku će ipak malo dulje trajati. Nije ih potrebno zamatati ili stavljati i posudu s poklopcem; najdulje će trajati ako ih čuvate u otvorenom spremniku. Smokve, liči i šipak traju dulje ako se drže ohlađeni. Ostale tropske plodove možete ostaviti vani dok ne sazriju, a zatim ih stavite u hladnjak dok ih ne pojedete.

Povrće koje se treba čuvati u hladnjaku

Većina povrća traje dulje kada se drži ohlađeno. Na poduljoj listi su: artičoke, šparoge, grah (svježi, neoljušteni), cikla, endivija, brokula, prokulice, kupus, mrkva, cvjetača, celer, kukuruz, krastavci, patlidžan, komorač, začinsko bilje, hren, keleraba, lisnato zelje, poriluk, gljive, mahune, grašak, paprika, , radič, rotkvica, rabarbara, salata, mladi luk, špinat, klice.