DOKAZANO

Privremenu gluhoću doživljavamo svaki dan

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.05.2011 08:13
  • Objavljeno 29.05.2011 u 08:13
uho

uho

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Vjerojatno nema osobe koja nikada nije dok nešto radi ili čita bila toliko koncentrirana da se jednostavno isključila iz vanjskog svijeta i nije čula podražaje. Ponekad se ljudi toliko mogu zadubiti da ne čuju ni zaglušujuću sirenu automobila koji juri prema njima. O čemu je tu riječ?

Nova istraživanja sa Sveučilišta iz Londona otkrila su da velika fokusiranost na određeni zadatak može uzrokovati privremenu gluhoću na vrlo jasne i glasne zvukove iz okoline.
'Nenamjerna gluhoća uobičajena je i događa se svakoga dana', rekao je profesor Nilli Lavie sa Institute of Cognitive Neuroscience at UCL.

Studija je rađena na nekoliko primjera. Ispitanicima su davani lagani zadatci koji ne zahtijevaju tako veliku koncentraciju i samo dvoje od deset ispitanika nije reagiralo na zvuk telefona, točnije nisu ga čuli. U drugom eksperimentu, kad su dobili mnogo kompleksniji zadatak, osam od deset ispitanika nije čulo zvonjavu.

'Ako je naša pažnja usmjerena na nešto drugo, možemo biti potpuno gluhi za ostatak svijeta. Naime, kad se nalazimo u situacijama da smo jako koncentrirani na određeni zadatak, vrlo vjerojatno ćemo doživjeti privremenu gluhoću', pojasnio je Nilli Lavie.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi