TOKSIČNI ODNOSI

Pristajete li na kompromise u vezi?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.12.2011 13:09
  • Objavljeno 09.12.2011 u 11:01
muškarac žena ljubav

muškarac žena ljubav

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Često se uvjeravamo da ništa nije idealno i da svi moramo pristati na neke kompromise u vezi, ali kada ti kompromisi nisu zdravi - zapeli smo u opasnom toksičnom kompromitiranju

Četvrto predavanje 'Ljubavologija u praksi', od ukupno deset predavanja inspiriranih hit-knjigom 'Ljubavologija' autora Brune Šimleše, bit će održano u srijedu 14. prosinca u kinu Europa s početkom u 19 sati.


Na ovomjesečnom predavanju bit će riječi o razlikama između kompromisa i kompromitiranja. Četvrto se predavanje sastoji od dva dijela. U prvom će biti riječi o testu kompatibilnosti koji se nalazi u knjizi. Cilj tog testa je utvrditi koliko poznajemo svoje partnere i koliko smo im slični. Iako se suprotnosti nekad mogu privući, temelji za ispunjavajuću vezu postoje ako su partneri slični u ključnim životnim područjima i uvjerenjima.

U drugom dijelu predavanja govorit će se o razlici između kompromisa i kompromitiranja. Često se uvjeravamo da ništa nije idealno i da svi moramo pristati na neke kompromise, s čime se Šimleša zapravo slaže, ali naglašava da se, kada to kažemo i mislimo da se radi o normalnim i zdravim kompromisima, najčešće radi o toksičnom kompromitiranju koje nikako ne mora biti dio našeg života. Kompromitiramo se svaki put kad u odnosima pristajemo na ono što je ispod naših minimalnih zahtjeva, kad pristajemo na manje od onog što zaslužujemo, kad pristajemo na nešto što je osjetno manje od onoga što možemo dati. Kako tu granicu nekad nije jasno otkriti u stvarnom životu, toj će temi biti posvećen veći dio predavanja.

Prva tri predavanja privukla su gotovo 2000 posjetitelja, a knjiga 'Ljubavologija' već je osam tjedana prva na ljestvici najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj. Zašto toliko ljudi želi razgovarati o ljubavi? Što se, zapravo, više ima uopće reći o ljubavi? Nismo li svi stručnjaci za to područje? Na predavanjima Brune Šimleše, inače sociologa po struci, o ljubavi i odnosima govori se bez rukavica, bez mistificiranja, promišljeno i dosljedno, a prema dosadašnjim reakcijama čitatelja i posjetitelja, najveći je problem, čini se, to što nam je o ljubavi sve jasno u teoriji, ali iz nekog razloga to ne znamo provesti u praksi. To je glavni cilj knjige i predavanja - srediti nedoumice u vezi teorije ljubavi i premostiti jaz između teorije i prakse.

Cijena ulaznice za Šimlešino predavanje iznosi 30 kuna, a godišnja ulaznica može se kupiti za 200 kuna i obuhvaća svih deset predavanja. Ulaznice se mogu kupiti u kinu Europa te u knjižari Ljevak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi