SUZBIJTE SIMPTOME

Prirodnim lijekovima protiv prehlade i gripe

28.01.2011 u 09:49

Bionic
Reading

Prehlada i gripa vrlo su slične jer imaju skoro iste simptome. Razlika je u tome što se kod gripe često javlja i groznica, a tegobe i bolovi su izraženiji te dolazi do iscrpljenosti organizma. Budući da lijek za običnu gripu i prehladu još uvijek ne postoji, najbolje što možete učiniti jest pokušati ublažiti ili suzbiti simptome ovih bolesti. No, umjesto lijekova iz ljekarne koji mogu imati nuspojave, možete se odlučiti u za prirodne pripravke

Uzročnike prehlade i gripe teško je izbjeći budući da postoji više od 200 virusa koji ih izazivaju, a zbog čestih mutacija stalno se pojavljuju novi. Upravo zbog toga nemoguće je postići otpornost organizma na sve vrste virusa jer imunosni sustav nastoji potisnuti virus jedan po jedan. Iz tog su razloga djeca podložnija gripama i prehladama od odraslih. Kojim se sve prirodnim pripravcima  možete boriti protiv prehlade i gripe, otkriva Debora Yost, autorica knjige 'Vodič kroz prirodne lijekove' u izdanju Mozaik knjige.

Cink - Na prvi znak prehlade ili gripe, polako u ustima rastopite pastilu cinka. Istraživanja su pokazala da se možete riješiti prehlade za tri do četiri dana.

Vitamin C - Od 1970. do danas više od 20 istraživanja pokazalo je da vitamin C pomaže u ublažavanju simptoma prehlade i gripe. Preporučena dnevna doza je 1.000 miligrama na dan tri ili četiri puta u granicama podnošljivosti.

Slatkolisni Kozlinac (Astragalus) - Istraživanja pokazuju da je ova tradicionalna kineska biljka djelotvorna u smanjivanju težine i trajanja simptoma prehlade i gripe. Astragalus potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca koja uništavaju viruse i potiče proizvodnju interferona, prirodnog sredstva protiv virusa.
Preporučena doza: Uzmite kapsulu od 250 do 500 miligrama sušenog korijena dva ili tri puta na dan uz obrok.

Ehinacea - Više od 350 istraživanja proučavalo je povoljan učinka ehinacee na imunitet. Iako dva nisu pokazala pozitivne rezultate, većina ih ukazuje na to da ehiancea pomaže u smanjenju težine i trajanja simptoma prehlade i gripe.
Preporučena doza: 500 miligrama tri puta na dan.

Kanadska žutika
- Ako imate puno sekreta, uzmite kanadsku žutiku u kombinaciji s ehinaceom. Ova biljka sadržava alkaloide koji pomažu u uklanjanju sekreta.
Preporučena doza: uzmite 500 miligrama uz ehinaceu tri puta na dan.

Đumbir - Za groznicu i upalu grla popijte tri do četiri šalice čaja od đumbira na dan. Đumbir može pomoći u zaustavljanju kašlja.

Crveni brijest - Skuhajte čaj od ove biljke kako biste suzbili kašalj i ublažili bol od upaljenog grla. Ili potražite kapi protiv kašlja koje sadržavaju crveni brijest.

Pileća juha
- To više nije samo bapska priča. Istraživanja pokazuju da tanjur vruće pileće juhe pomaže u otvaranju dišnih putova i smanjuje druge simptome prehlade i gripe. Pobrinite se da u juhu stavite dovoljno češnjaka i luka koji imaju antivirusna svojstva.

Virusi prehlade i gripe brzo se šire, pa je potrebno ojačati imunitet i držati se podalje od zaraženih osoba kako biste izbjegli zarazu. Da biste to postigli, važno je jesti zdrave namirnice bogate vitaminom C, uzimati pripravke i dodatke prehrani za jačanje imuniteta te redovito prati ruke.