NEVENA RENDELI:

Prije se tinejdžerice nisu odijevale kao male žene

10.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Simpatična HRT-ova voditeljica Nevena Rendeli rado je s nama podijelila svoje teen uspomene. A koje? Saznajte u intervjuu koji slijedi

Što ste slušali kao tinejdžerica? Tko vam je tada bio idol?
Imala sam raznih faza, od Madonne i Kylie Minogue do Gunsa i Nirvane. Nisam bila nešto luda za glazbenicima, uglavnom su moju sobu ukrašavali posteri NBA košarkaša (tata je za to kriv). Dugooooo sam bila zaljubljena u Pennyja Hardawaya, igrača Orlanda Magica, toliko luda da sam se dizala noću kako bih mogla pratiti play off.

Kako ste izgledali kao tinejdžerica?
Smiješno. Najviša u razredu, ali i gdje god sam se pojavila, jako štrkljava i kovrčava. Dovoljno nezanimljivo da me nitko nije birao u onoj igri 'stare košare'.

Omiljeni film ili serija iz tog doba?
Hm, Dawsons Creek ili je to bilo kasnije? Voljela sam i teen seriju s Claire Danes i Jaredom Letom 'I to mi je neki život'. Uglavnom, pratila sam sve te tinejdžerske serije. Naravno, ne smijem zaboraviti Beverly Hills

Kako ste se slagali s roditeljima?
Kako koji dan. Bila sam uvijek odlična učenica, ali sam bila i pomalo divlja. Znam da je susjeda slavila dan kad sam se odselila iz roditeljskog stana jer je moj mili glasić probijao zidove i stare četverokatnice u centru grada.

Omiljeni predmet?
Hrvatski jezik i književnost, s naglaskom na književnost. Kasnije, u srednjoj školi, sociologija.

Najgori predmet
Matematika, definitivno, a i fizika je bila pri vrhu, bljak!


 
Kakav ste bili učenik?
Odličan, što se tiče škole bila sam jako odgovorna i uvijek među najboljima u razredu.

Gdje ste izlazili?

Moji prvi izlasci bili su u 2. srednje, na tada popularnu Šalatu. Bio je klub na bazenu koji se zvao Crta i sjećam se da sam bila potpuno fascinirana društvom. Naravno, svi su bili stariji od mene, ali to me nije smetalo. Kasnije smo išli u Saloon i Aquarius, ali kako sam živjela u centru, držala sam se centra.

Najveći modni promašaj iz tog vremena kojeg se danas sramite?
Hahaha, ne sjećam se, stvarno. Ali sjećam se da mi je kao klinki mama kupila majicu na kojoj je pisalo Beware of the Bitch - mama je mislila da piše plaža (smijeh).

Prvo pijanstvo?
Uf, ni toga se ne sjećam, mora da je bilo opako.

Najbolja uspomena iz teen perioda?
Putovanja s mojim prijateljicama iz srednje, s kojima se i dan danas družim. Učile smo talijanski mjesec dana u Firenzi sa 16 godina, to je bilo najluđe razdoblje.

Kako je izgledao prvi prekid i jeste li se dugo oporavljali?
O da, bila sam jako zaljubljive prirode i prvi dečko me baš uništio. Sumnjam da je to baš tako dugo trajalo jer, ponavljam, stvarno sam se stalno zaljubljivala, ali tada se činilo kao prava vječnost.

Kad ste se prvi put poljubili?

U 7. razredu osnovne škole, na moru u Pirovcu. On se zvao Pipo i bio je lokalna faca, a ja sam bila klinka koja nije znala ništa. Sjećam se da smo se poljubili, a meni nije bilo jasno čemu tolika frka oko nečeg tako bljutavog.

Kakvi su vam se dečki tada sviđali?
Uglavnom visoki i plavi. Ali imala sam raznih faza.

242318,242371,242431 ,242178
Jeste li još u kontaktu s prijateljima iz srednje škole?

Jesam, prijateljice iz srednje škole i danas su mi najbolje prijateljice.

Jeste li bježali sa satova?
Redovito s prvih jutarnjih. Prijateljicu i mene je njezina mama znala voziti u školu i čim bi njezin auto zašao za ugao, mi bismo pobjegle na kavu u Mislav. Bile smo odlične učenice, pa nam se to nije uzimalo toliko za zlo.

Najveći problem koji vas je tada mučio?
Ljubavni, naravno. Zemlja se tada vrtjela oko mojih ljubavnih problema, kao uostalom i danas.

Što biste, da se vratite vremeplovom u teen dane, savjetovali mladoj Neveni?
Uf, malo manje naivnosti i manje bespotrebno prolivenih suza. Manje galame i više strpljivosti.

Što se, po vašem mišljenju, najviše promijenilo u odrastanju tinejdžera u usporedbi s vašim tinejdžerskim danima? Je li danas teže biti tinejdžer?
Vjerojatno jest. Izazovi su veći i sve je dostupnije - morate znati da mi nismo imali mobitele, Google, mailove.... Nismo se odijevale kao male žene nego kao djeca, ali to je opet do roditelja.

Jeste li imali problema s bullyingom vršnjaka? Što biste savjetovali mladima koji su izloženi vršnjačkom zlostavljanju?
Nisam imala problema s tim, ali sam se susretala s tim kod drugih i u pravilu trudila se pomoći. Nekako mi se čini i da je toga bilo manje, prema drukčijima se ponašalo pristojnije, ipak su tu bili profesori koji bi zaustavljali takvo ponašanje, ali i strah od roditelja koji bi to sankcionirali. Danas su i roditelji pravi bullyji, i to je žalosno.

Vaša poruka tinejdžerima?

Najljepše je đačko doba, od kolijevke pa do groba. Koliko god se patnje činile velike, vjerujte mi, čekaju vas još gore, zato opušteno!