važna kampanja

'Pričajmo o raku prostate' – kampanja čiji naziv šalje jasnu poruku

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 23.11.2021 13:23
  • Objavljeno 23.11.2021 u 13:23
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Astellas u znak podrške pokretu Movember apelira na važnost informiranja i pravodobno liječenje

Mjesec studeni već je standardno postao mjesec posvećen obilježavanju međunarodnog pokreta Movember koji u fokus stavlja muškarce i podizanje svijesti o njihovom zdravlju. Radi se o pokretu izvrsno prihvaćenom na globalnoj razini no i dalje se čini kako su žene po pitanju ženskih bolesti ipak puno osvještenije te otvorenije i sve one dane koji nisu medijski i javno popraćeni. U tu svrhu pokrenuta je i kampanja "Let's talk prostate cancer" čiji zvučni naziv dodatno naglašava temeljni problem spomenute tematike, što je najčešće – već uznapredovala bolest uslijed kasne dijagnoze. Astellas ovom EU kampanjom ima cilj djelovati na povećanje svijesti opće javnosti o bolesti, njezinim simptomima i iznimnoj važnosti ranog otkrivanja i liječenja te kako sama kampanja kaže, pozvati na informiranje i otvoreni razgovor.

U odnosu na neke druge tumore, razvoj raka prostate relativno je spor te u većini slučajeva u početnom stadiju nema nikakve simptome pa se bolest otkriva isključivo fizikalnim pregledom od strane urologa. Povremeno se može otkriti kod muškaraca s tegobama donjeg urinarnog trakta, kao što su među ostalim otežana ili potpuna nemogućnost mokrenja te pojava krvi u mokraći. Nedvojbeno je kako su svi muškarci izloženi riziku od raka prostate, međutim postoje određeni čimbenici rizika koji povećavaju vjerojatnost obolijevanja dok su među najvažnijima dob, rasa i genetska predispozicija. Naravno, svoju dob, podrijetlo ili rasu ne možemo promijeniti, međutim i dalje imamo utjecaj nad čimbenicima kao što su način života, prehrana te preventivno djelovanje. Upravo je rano otkrivanje od ključnog značaja za osiguravanje poboljšanja kvalitete života za oboljele , a samopraćenje vlastitog tijela i simptoma, odnosno uzimanje zdravlja u svoje ruke prvi i glavni korak koji svatko mora učiniti za sebe.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Broj oboljelih od raka prostate u svijetu i Europi već se desetljećima povećava, a u razvijenim je zemljama svijeta postao najučestaliji zloćudni tumor među muškarcima. Slična je situacija i u našoj zemlji u kojoj je 2020. godine bilo ukupno 2478 novooboljelih muškaraca od raka prostate dok je iste godine od te bolesti umrlo 812 muškarca, što Hrvatsku svrstava među zemlju s mortalitetom većim nego u susjednim EU zemljama. Uzmemo li u obzir današnje stanje pandemije, nedvojbeno je kako je isto dodatno utjecalo na kasnije prepoznavanje simptoma i zato je odaziv na preventivni pregled od 50. godine života i pravovremeno poduzimanje odgovarajućih mjera kod pojedinaca s genetskim čimbenikom iznimno važno već od 45. godine. Iza svih navedenih činjenica i brojki stoje stvarni ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa situacijama i izazovima povezanim s rakom prostate, zajedno sa svojim obiteljima i stručnjacima. Situacije su to koje mi svi još uvijek možemo spriječiti prije nego se u njima nađemo, jer netko bi u ovom trenutku dao sve na svijetu da je iskoristio šansu koju preventivni pregled nosi.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kada pričamo o dijagnostici, Hrvatska se može pohvaliti kako novostima u dijagnostici tako i raznim načinima liječenja, a dugogodišnja suradnja Astellasa i hrvatskih onkologa i urologa rezultira dodatnim povezivanjem sa stručnjacima iz cijelog svijeta, a samim time i kontinuiranom edukacijom u svrhu najbolje skrbi za bolesnike. Movember nije samo pokret u kojem tijekom mjeseca studenog morate puštati brkove. Iskoristite ovaj mjesec za brigu o sebi i ne čekajte situaciju, već je izbjegnite. Napravite preventivni pregled jer je to često korak koji život znači.

Izvori:

The Global Cancer Observatory

The Global Cancer Observatory, Mottet N. et al. EAU Guidelines on Prostate Cancer, 2021, uroweb.org

U slučaju pitanja i za daljnje informacije vezane uz kampanju kontaktirajte Astellas: Astellas d.o.o., Ilica 1, 10000 Zagreb/ cro.administration@astellas.com

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Astellas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!