NEODOLJIVI KEKSI

Preslatka jestiva božićna drvca

16.12.2013 u 07:39

Bionic
Reading

'Zabava s kolačićima' u izdanju Lumena, knjiga je koja će nesumnjivo osvojiti srca slastičara amatera. Jedna od najboljih stvari vezanih uz kolačiće i kekse jest ta što ih je gotovo sve vrlo jednostavno pripremiti

Potrebni sastojci:

Keksi:

150 g brašna
1/8 žličice soli
90 g omekšanog maslaca
50 g šećera
1 žumanjak, lagano umućen
2 žlice slatkog vrhnja
1/4 žličice ekstrakta badema

Čokoladna glazura:

100 g šećera
2 žlice vode
1 žlica maslaca
2 žličice kukuruznog sirupa ili meda
90 g komadića tamne čokolade
Crvene, bijele i zelene šećerne perlice ili mrvice, za ukrašavanje

Količina: 20–24 keksa
Vrijeme pripreme: 25 minuta + 30 minuta da odstoje
Vrijeme pečenja: 12–15 minuta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite dva velika lima za pečenje. Prosijte u posudu brašno i sol.

U drugoj posudi miješajte maslac i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte žumanjak i miješajte dok se ne poveže. Umiješajte vrhnje i ekstrakt badema. Umiješajte smjesu s brašnom kako biste formirali čvrsto tijesto.

U prešu za kekse umetnite nastavak u obliku božićnog drvca i dobro ga učvrstite. Istiskujte kekse na lim za pečenje, ostavljajući 2,5 cm razmaka.

Pecite ih 12–15 minuta dok ne poprime svjetlosmeđu boju. Ostavite da se hlade na limu za pečenje dok se malo ne stvrdnu, 2–3 minute. Zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Čokoladna glazura: miješajte šećer, vodu, maslac i kukuruzni sirup ili med na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi. Uklonite s vatre i umiješajte komadiće čokolade. Vratite natrag na vatru i miješajte dok glazura ne postane glatka.

Polovicu svakog keksa umočite u glazuru i zatim ih ukrasite perlicama ili mrvicama u boji. Pustite da odstoje 30-ak minuta dok se glazura ne stvrdne i osuši.