MALI GENIJALCI

Prepoznajte nadareno dijete

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.10.2010 10:05
  • Objavljeno 05.10.2010 u 10:05
djeca

djeca

Izvor: Corbis / Autor: Simon Dearden/Corbis

Dolazak bebe u dom je velik događaj. Svaki njezin uspjeh i dostignuće dočekujete s nemjerljivim ponosom i oduševljenjem. No što ako primijetite da vaše dijete napreduje i uči brže od vršnjaka?

Brzo učenje i velika zainteresiranost za okolinu jedni su od početnih pokazatelja da je upravo vaše dijete nadareno, no većina roditelja uopće ne pridaje pažnju brojnim znakovima pa se djetetova nadarenost otkrije tek u školi.

Postoji velik broj indikatora koji vam mogu potvrditi sumnje da je vaše dijete mali genijalac. Ono što se prvo primijeti kod nadarene djece je vrlo visok stupanj domišljatosti i zainteresiranosti za svijet oko sebe.

Ako mislite da je baš vaša beba maleni genijalac, obratite posebnu pažnju na njene motoričke sposobnosti te na sposobnost učenja govora.

Glowimages/Corbis

Glowimages/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Glowimages/Corbis

Nadarena djeca često se ističu među vršnjacima

Nadarena djeca će uvijek sa zanimanjem pratiti čitanje knjige, a pritom uspravno sjediti, postavljati smislena pitanja te nerijetko tražiti da ponovite čitanje. Rano savladavanje hodanje i govora je isto jedan od indikatora nadarenosti beba.

Takva djeca vrlo brzo uče, pamte dječje pjesmice i brojalice u nekoliko minuta, a vrlo često pokazuju i iznimnu osjetljivost na glazbu. Abeceda i brojevi im često ne predstavljaju prepreku, već zabavan izazov. Slagalice namijenjene nešto starijoj djeci rješavaju kao od šale, a zbog vrlo dobro razvijenih motoričkih sposobnosti, spretnija su u rukovanju s igračkama od svojih vršnjaka.

Upravo zbog mogućnosti ranog savladavanja govora, vrlo rano shvaćaju razne šale, a prepričavanje događaja im je jasno i sa smislenim završetkom.

Ponekad roditelji ne znaju prepoznati znakove nadarenosti u svojih mališana, a poneki i sumnjaju, ali ne znaju kako će okolina reagirati na to. Zbog toga se nadarena djeca često otkrivaju tek u školi.

Ipak, otkrivanje djetetove nadarenosti poželjno je u što ranijoj dobi. Naime, iako posjeduju veliku sposobnost učenja, nadarena djeca često ne ostvare svoj pun potencijal bez potrebnog usmjeravanja i nadzora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi