TEEN VREMEPLOV

Prepoznajete li ovu tinejdžericu?

30.03.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Atraktivna voditeljica Ecija Ivušić rado se prisjetila svojih tinejdžerskih godina te nam otkrila mnoge zanimljive činjenice o sebi

Što ste slušali kao tinejdžerica? Tko vam je tada bio idol?
Kao tinejdžerica slušala sam manje-više istu glazbu kao i danas, a to je rap, r'n'b, 2pac, Coolio, Cypress Hill koji su tada bili popularni, ali imala sam fazu spajsica i Backstreet Boysa u ranim tinejdžerskim godinama. Idoli su mi bile supermodeli iz tog vremena Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Christy Turlington i Linda Evangelista jer sam se odmalena htjela baviti modelingom.

Kako ste tada izgledali?
Prilično isto kao i sada! Iste sam visine i kilaže od svoje 15. godine do danas. Ljudi ne mogu vjerovati kada im to pričam. Možda sam se sada sa svojih 26 godina udebljala eventualno par kila, iako mislim da sam čak danas koščatija i djelujem mršavije nakon što se izgubi onaj baby fat u licu. Tako ga zovem - dječja punašnost. Nisam imala nikakve darkerske ili čudne faze, jedino repersku fazu s odijevanjem koja je malo više odstupala od današnjeg stila, ali pretežno sam oduvijek bila šminkerica.

Omiljeni film ili serija iz tog doba?
Mogu se sjetiti samo serije Roswell koju sam obožavala, a film svih filmova mi je bio Titanic na koji sam cmoljila i treći put u kinu kad sam ga gledala.

Kako ste se slagali s roditeljima?
Uvijek sam imala odličan odnos s roditeljima, iako sam se s tatom znala 'zakačiti' oko izlazaka tj. njihovog vremenskog ograničenja, ali kompromis bismo na kraju uvijek postigli bez većih problema.

Omiljeni/najgori predmet

Hrvatski jezik i kemija su mi bili omiljeni predmeti, a najomraženiji njemački jezik i fizika.

Kakav ste bili učenik?
Sve razrede u osnovnoj školi završila s prosjekom 5,0, a u srednjoj sam također sva četiri razreda prošla s pet i bila sam oslobođena mature. Neki kažu štreber, ja kažem slalažljivi kampanjac.

Kad ste se počeli šminkati i kako je to izgledalo?

Prvu maskaru sam nanijela sa 13 godina i ne bih to nazvala nekim velikim šminkanjem, sa 16 sam se počela malo jače uređivati i to najviše tijekom večernjih izlazaka, a manje po danu. Bavim se modelingom od 16. godine, tako da sam usvojila neke osnove dobrog ukusa u šminkanju od samih početaka kroz posao. Ne sjećam se nekih većih gafova.

Gdje ste izlazili?
Uglavnom u popularni Gradec i Tavernu na Gornjem gradu gdje sam pohađala i srednju školu Gornjegradsku gimnaziju, a znali smo otići i do Saloona.

252094,252049,251996,251941
Najveći modni promašaj iz tog vremena kojeg se danas sramite?

Možda iz reperske faze široke majice s kapuljačama i reperske tregerice i spuštene hlače.

Prvo pijanstvo?
Sa 16 godina i nikada se više u životu poslije nisam toliko napila. Naučila sam puno na toj prvoj grešci.

Kako je izgledao prvi prekid i jeste li se dugo oporavljali?

Prvi prekid u srednjoj školi s dečkom kojim sam bila tri godine proživjela sam katastrofično i nabijeno emocijama kao većinu negativnih stvari koje sam u tom razdoblju proživljavala u životu. Veliki sam emotivac i osoba koja je zaljubljena u ljubav. Trebalo je to izbalansirati tijekom vremena, mislim da sam tek u ovoj godini života naučila donekle racionalizirati emocije i ostati hladne glave u nekim teškim ljubavnim situacijama.

Kad ste se prvi put poljubili?
Sa 13 godina.

Kakvi su vam se dečki tada sviđali?

Sviđali su mi se frajeri. Nedostupni kuleri. I obavezno su bili par godina stariji od mene, što je u tim godinama bila velika dobna razlika.

Ecija Ivušić danas



Najveći problem koji vas je tada mučio?

Prištići. Uf, muku sam mučila s njima. Ali čim mi je to bio najveći problem, jasno vam je koliko sam bila bezbrižna.

Što biste, da se vratite vremeplovom u teen dane, savjetovali mladoj Eciji?
Da ništa ne brine jer će za pet godina biti pametnija i neće imati stare probleme koji će biti zanemarivi, nego nove i veće. Isto bih to savjetovala i sadašnjoj sebi.

Što se, po vašem mišljenju, najviše promijenilo u odrastanju tinejdžera u usporedbi s vašim tinejdžerskim danima? Je li danas teže biti tinejdžer?

Pa danas tinejdžeri u smislu u kojem su postojali u mojoj generaciji više ne postoje. Danas je ovim klincima puno teže. Barem mi se tako čini kad gledam curice od 16 godina na Fejsu koje izgledaju pet godina starije od mene koja imam 26, koje su opterećene markama, odjećom, umjetnim trepavicama, ekstenzijama, čak i plastičnim korekcijama, cipelama, izlascima, muškarcima (dakle ne dečkima, nego muškarcima) i gledam dečke njihovih godina koji bi to sve valjda trebali pratiti da bi bili frajeri. I mi smo se bavili sličnim stvarima, ali ni u približnom stilu i intenzitetu. Kao da smo se amerikanizirali pomalo. A društvene mreže i internet su krivci za mnoge devijacije u ponašanju današnje mladeži. Evo banalan primjer, ja sam tek prije osam godina, na prvoj godini faksa naučila surfati, i to za potrebe faksa. A danas djeca od devet godina imaju Facebook profile. Ja se zaista nadam da normalna djeca koja se sastaju i druže na školskim igralištima, a ne raznoraznim virtualnim chatovima, još postoje.

Jeste li imali problema s bullyingom od strane vršnjaka? Što biste savjetovali mladima koji su izloženi vršnjačkom zlostavljanju?
Uvijek je bilo bullyinga i susretala sam se s blažim primjerima i sama ili sam ih promatrala tijekom odrastanja, ali danas se opet sve intenziviralo zbog interneta koji pojedincima zlostavljačima daje anonimnost, a samim time i veću hrabrost. Djeci koja su izložena bilo kakvoj vrsti psihičkog ili fizičkog zlostavljanja savjetujem da se obavezno obrate roditeljima i autoritetima, učiteljima, pedagozima. Nikako ne smiju šutjeti jer dolazi do produbljenja problema i ostaju veći ožiljci na psihi. Ali djeca se s time ne bi trebala sama boriti, institucije moraju to riješiti i sasjeći u korijenu dok još nije uzelo većeg maha.

Vaša poruka tinejdžerima?
Više poštujte roditelje, autoritete, starije, više se međusobno poštujte i živite i iskoristite djetinjstvo dok još možete. Jer sa 26, dakle za negdje već 10 godina će vam biti žao.