PRIČA O HRVATSKOM PARAOLIMPIJCU

Premijera filma 'Kralj' Dejana Aćimovića

22.03.2012 u 22:58

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Kralj' Dejana Aćimovića, sportska i životna priča o Darku Kralju, hrvatskom paraolimpijcu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle, premijerno je prikazan večeras u Cinestaru Novi Zagreb, u nazočnosti brojnih osoba iz hrvatskog kulturnog i javnog života

S obitelji sportaša Darka Kralja i njegovim najbližim suradnicima prije početka premijerne projekcije u kraćem razgovoru zadržao se hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a na premijeri su bili i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar branitelja Predrag Matić.

Kroz svakodnevicu tog uspješnog hrvatskog sportaša, njegov život s obitelji, treninge, odlaske kod fizioterapeuta i druženje s prijateljima, film svjedoči o nepokolebljivom i snažnom duhu čovjeka koji se, unatoč mnogim životnim nedaćama, nije prepustio depresiji već postigao rezultate čiji značaj nadmašuje i one sportaša bez posebnih potreba.

Od mnogih Kraljevih osvojenih medalja 'najsjajnija' je ona s Paraolimpijskih igara 2008. u Pekingu kada je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom.

Ondje ga je zamijetio redatelja Dejan Aćimović, koji je u Pekingu pratio slabovidnog paraolimpijca Petra Bešlića o kojemu je također snimao film. Po njegovim riječima, nakon što je "svjedočio tom čudu od uspjeha" odlučio je snimiti film kako bi se Darku Kralju dala zaslužena pozornost, ali i više govorilo o tom 'bezobrazno zapostavljenom' dijelu hrvatskoga sporta za koji je, istaknuo je, potrebno jako puno truda, rada, ulaganja i odricanja.

Film je sniman tijekom dvije godine i s dvije kamere, a korišteni su i arhivski snimci Hrvatske televizije iz 1991. na kojima je zabilježeno prevoženje teško ranjenoga Darka Kralja iz osječke bolnice u Zagreb. Kao hrvatski branitelj Kralj je, spašavajući suborce ozlijeđene u raketnom napadu JNA na pripadnike MUP-a Hrvatske u srpnju 1991. u Dalju, izgubio lijevu nogu, ležao je u komi 14 dana i jedva je preživio.

Za film je snimljeno 500-tinjak sati materijala, odabrano je 86 minuta, a prvih 20-tak sati snimaka, kaže Kralj, zasigurno je bilo neupotrebljivo zbog treme koju je imao.

'Nisam mogao vjerovati da će stvarno snimati film o meni, malo me uhvatila panika, ali Aćimović se zna uvući pod kožu i postali smo prijatelji, pa sam ubrzo zaboravio da me posvuda prate kamere', rekao je.

U filmu se pojavljuje i Ivan Ivančić, trener za bacačke discipline s kojim Kralj trenira od 2006., a koji Kralja smatra najboljih sportašem u paraolimpijskom sportu, s obzirom da je pet puta oborio svjetski rekord u jednom natjecanju što do sada nitko nije uspio. 'Darko ima sva tri elementa koja su potrebna za vrhunske rezultate, brzinu, tehniku i snagu', istaknuo je.

Film je nedavno imao svjetsku premijeru na jednom od vodećih europskih festivala dokumentarnog filma u Solunu gdje su protagonisti i ekipa filma u razgovoru s publikom proveli gotovo sat vremena. Odlično je da je međunarodna publika tako dobro primila film pa sada kreće njegov festivalski život, a postoji mogućnost da se prikazuje i na inozemnim televizijama, najavio je redatelj Aćimović.

Nakon zagrebačke premijere, u suradnji sa Cinestarom, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Gradom Zagrebom, film će se prikazati u Grubišnom Polju odakle je Darko Kralj, te u Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i Zadru.

U tim gradovima u dnevnom terminu organizirat će se kino projekcije i razgovori s protagonistima za učenike 7. i 8. razreda, a u večernjem za građanstvo. Posebnost filma je i što će se projekcije prilagoditi slijepima, slabovidnima i gluhima, što je Aćimović napravio i sa svojim igranim filmom "Moram spavat' anđele".