SAVJETI STRUČNJAKA

Predblagdanski stres svedite na minimum

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.12.2009 08:50
  • Objavljeno 21.12.2009 u 08:00
depresija stres

depresija stres

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Images

Imate puno toga za napraviti uoči blagdana? Pokušajte riješiti sve obaveze na vrijeme, ali bez stresa. Uz malo dobre volje, to je itekako moguće

Nema nikakva razloga da se doslovno izludite prije blagdana. Jasno je da vas čeka puno obaveza, jer želite da sve izgleda savršeno, ali ne morate se zbog toga izložiti velikom stresu.

GULIVER / Getty Images

GULIVER / Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Čokolada će smanjiti napetost i poboljšati raspoloženje

'Ono što razlikuje mirnoću određene osobe i napetost druge osobe je percepcija. Mirna osoba drži stvari pod kontrolom dok napeta ima osjećaj da gubi sve konce iz ruku', pojasnio je dr. Paul J. Rosch s Američkog instituta za stres. Dr. Rosch, ali i brojni drugi stručnjaci savjetuju nekoliko strategija koje će vam pomoći da prije blagdana zadržite hladnu glavu.

Čaj za prvu pomoć
Istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Londona pokazalo je da crni čaj smanjuje stres, odnosno prisutnost hormona kortizola u organizmu, i to za 47 posto. Dakle, prije nego se bacite na obavljanje zadataka, počastite se šalicom toploga čaja pa ćete posao obaviti smireniji.

Psovanje je dozvoljeno

Psovanje svakako nije pristojno, ali dokazano smanjuje stres. To je potvrdilo nekoliko istraživanja. Naravno, to ne znači da trebate žestoko psovati tijekom obiteljske večere, ali smijete kad ste, primjerice, sami u automobilu ili doma. Na taj način izbacit ćete stres iz sebe, a nećete nikoga povrijediti.

Pritisnite prave točke na tijelu

Akupresura je odlična stvar za smirenje. Znanstvenici iz Hong Konga dokazali su da akupresura smanjuje stres za 39 posto. Za brzo smirenje pomoći će vam masaža ruke na dijelu između palca i kažiprsta. Taj dio masirajte najmanje 30 sekundi i oslobodit ćete se napetosti. Ako možete, priuštite si barem jednom godišnje pravu akupresuru kod ovlaštenog stručnjaka. To će vas obnoviti.

Počastite se
Ako ste napeti, počastite se čokoladom. Pravi odabir je crna čokolada koja je zdravija. Dokazano je da čokolada smanjuje stres i pojačava osjećaj ugode. Stoga, umjereno uživajte u čokoladi i smanjite predblagdanski stres.

Uzmite stanku

Kad ste pod velikim pritiskom, uzmite stanku i odite na internet, po mogućnosti na Youtube. Zašto? Tamo ćete naći mnoštvo šaljivih video klipova koji vas mogu dobro nasmijati. Odavno je poznato da je smijeh najbolji lijek, a dokazano je i najjače oružje u borbi protiv stresa. Smijte se i oslobađajte napetosti!

Masne kiseline Omega 3

Omega 3 najbolji su način za izbjegavanje stresa. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji redovito konzumiraju hranu bogatu masnim kiselinama omega 3 sretniji, manje impulzivni i zadovoljniji. Birajte, dakle, hranu bogatu omegom 3 i budite sretni i zadovoljni. Neka se na vašem stolu redovno nađe riba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!